Предприемач от Пловдив: Можехме да вдигнем още цените на продуктите, но не бива. В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
14:42 / 05.11.2023
14454
Във фабриката за консерви в Пловдив посрещат с твърдението, че родното производство на плодове е намаляло 6 пъти. За това сега фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

"В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото, което нас ни прави зависими от външни фактори. Например плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци, от Македония и Сърбия също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбя", заяви пред NOVA пловдивският предприемач Стойко Кировски, който е и председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.

"Просто пазарът не може да го понесе. Иначе нашите разходи не са намалели, напротив. Ние увеличихме заплатите, цената на суровинитете много се увеличи, което означава, че още можем да увеличим цените, но не бива", допълни той.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).