Пребоядисване на дома в 5 лесни стъпки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:00 / 13.05.2020
6868
Топлите пролетно-летни месеци са най-подходящото време за пребоядисване на дома. Препоръчително е стените да се освежават веднъж на няколко години от хигиенични съображения. Боядисването е чудесен вариант и за разнообразяване на интериора, внасяйки видима промяна у дома.

Mr.Bricolage предлага богат асортимент от актуални предложения за обработване на вътрешни и външни стени. Обновеният магазин в Пловдив на бул. "6-ти септември“ 223А работи при засилени мерки за дезинфекция, a френската верига предлага и възможност за онлайн пазаруване или поръчка по телефона. При поръчка по телефона над 100 лв. доставката в Пловдив е безплатна, а над 200 лв. - и в цялата страна.  

Основните стъпки преди боядисване на стените са избор на цветове, набавяне на необходими материали, подготовка на помещението и грундиране.

Избор на цветове

Изборът на правилните цветове може да зависи от вида на помещението, нюансите на мебелите, тенденциите в интериорния дизайн и личните предпочитания. Възможностите са много - както за самата боя, така и за определяне на стените, които ще бъдат боядисани в различен цвят. Много добър избор е покупката на база за тониране, която може да се оцвети безплатно в огромна палитра от цветове. Дори и да се наложи оцветяване на допълнително количество, то става автоматично с компютър, така че се получава абсолютно същия цвят. 

Набавяне на необходими материали

Снабдяването с необходими материали за боядисване зависи на първо място от вида на помещението. За интериорни стени подходящ е латексът, докато за открити помещения - като балкони и тераси - се използва фасадна боя, устойчива на UV лъчи и атмосферни влияния. По подобен начин се избира и подходящ грунд за основа. Нужни са също четки за отсичане на ъглите, хартиено тиксо, покривни найлони, бояджийски валяк с легенче, както и подходящ съд за разбъркване на боята.

Подготовка на помещението

Първата стъпка от преобразяването на стените е подготовката. Нужно е помещението да се освободи от всички мебели и вещи, а по-трудно подвижните, както и подът, се покриват с найлони. От стените се свалят картини, плакати и стенни часовници, след което се премахнат всички неравности, пирони и дюбели, а  дупките се запълват. Контактите, ключовете за осветление и первазите на вратите се облепят с хартиено тиксо, за да се предпазят. Преди същинското обработване е необходимо стените да се почистят и обезпрашат.

Грундиране

За основа се нанася грунд, който уеднаквява попивателната способност на повърхностите и прави боядисването значително по-лесно и с по-малко боя. За гладки вътрешни стени се използва грунд за латекс, а за балкона и терасата – дълбокопроникващ грунд. При освежаване на други повърхности, като например метални парапети на балкони и тераси, е нужно първо да се премахне старата боя с помощта на шкурка или телена четка, след което да се нанесе грунд за метал.

Боядисване

Най-накрая се пристъпва към боядисването на стените с избраните цветове. Започва се от ъглите с малка четка, а след това се използва валяк, който покрива големи пространства. Цветът на стените е не само от естетическо значение, но създава различни оптически илюзии в зависимост от големината на помещението и осветеността ѝ. По-светлите тонове карат помещението да изглежда по-просторно, докато по-наситените цветове създават красив акцент, като могат да се използват само върху някоя от стените. Често таванът се боядисва в бяло, но чрез експериментиране с различни нюанси може да се постигне интересен контраст.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).