Правителството спасява Гергов с 5 млн. лв.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
09:14 / 15.02.2014
6379
"Международен панаир Пловдив" ще изгражда павилиони на различни държави, които догодина ще се представят на най-голямото световно изложение World Expo в Милано. Дружеството, в което мажоритарен собственик е Георги Гергов, е сключило договор с китайската Space Idea International Exhibition Group, която е един от официалните строители на изложението. Във форума следващата година са заявили участие 142 държави, а в сряда правителството реши да отпусне 5 млн. лв. за българското представяне.

В края на януари Международният панаир в Пловдив е сключил рамков договор с европейското поделение на китайската компания за строителни изложбени услуги по време на изложението в Милано. Space Idea International Exhibition Group е един от шестте оторизирани от организаторите на изложението строители на павилиони. Ангажиментите на българската страна ще бъдат да доставя материали, конструкции, да осигурява необходимите специалисти и да строи павилиони на държави - участници в изложението, по поръчка на китайския партньор. Това е първият подобен договор за българска компания.

Панаирът ще работи по готови проекти и концепции, изготвени от самите участници в изложението. Вчера от компанията съобщиха за "Капитал Daily", че в следващите месеци ще стане ясно павилионите на кои държави ще й бъдат възложени и за каква точна сума.

World Expo е най-голямото некомерсиално изложение в света, което се провежда на всеки пет години в различна държава. През 2015 г. негов домакин е италианският град Милано. Основната тема на Expo 2015 е прехраната на населението, както и енергийната сигурност, като всички държави ще трябва да представят селското си стопанство, производството на храни, кулинарията, технологии и др. Всяка държава изготвя собствена концепция за павилиона, с който ще се представя, както и допълнителните дейности, които планира. Форумът e шестмесечен и започва на 1 май догодина.

През миналата година Дубай спечели правото да организира Expo 2020 в надпреварата на финала с руския град Екатеринбург, турския Измир и бразилския Сао Пауло.

България ще вземе участие в Експо 2015 г., като за целта ще бъдат отделени 5 млн. лв. Това реши на свое заседание правителството вчера. През тази година ще бъдат отделени 2.5 млн. лв. от бюджета за подготовка, а останалите ще се ползват в годината за провеждане на форума. Решението за българското участие е внесено от министерството на земеделието, което ще организира участието на страната и ще ръководи българската делегация. Предстои да се проведе обществена поръчка за изготвяне на проект на павилиона и организация на участието на форума. На последното изложение Expo 2010, което се проведе в Шанхай, именно Пловдивският панаир изпълняваше тази задача.


Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).