Правителството отпусна 1,1 милиона лева за "Жълтото училище" в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:46 / 07.12.2016
18371
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Министерският съвет на свое заседание днес постанови да бъдат отпуснати един милион и сто хиляди лева за укрепване и реконструкция на сградата на "Жълтото училище" в Пловдив. Средствата ще бъдат приведени на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Спасяването на "Жълтото училище" е национална кауза, в която ръководството на АМТИИ бе подкрепено от Община Пловдив. Ректорът на АМТИИ професор-академик Милчо Василев обясни, че по предварителни разчети проектът за укрепването на емблематичната сграда е на стойност около 1.2 милиона лева.

"Това решение е резултат от упоритата работа на Академията, която започна още през първия ми мандат като ректор преди 4 години, и алармиране на институциите. Удовлетворени сме от това решение на Министерския съвет и благодаря за подкрепата на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев

След дълго ходене по мъките, вече съм уверен, че Жълтото училище ще бъде бисер в ансамбъла на Стария град", коментира ректорът професор-академик Милчо Василев

"Благодаря на Министерски съвет, лично на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев и допълни:

"Това решение е важно не само за АМТИИ и Европейската столица на културата - Пловдив, но и за страната, защото благодарение на финансирането сградата на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 г., ще бъде съхранена за поколенията". 

Кметът бе категоричен, че община Пловдив, че продължи да подкрепя проекта, като ще го дофинансира със 100 000 лева и ще предвиди допълнителни средства в бюджета за облагородяване на зоната около сградата.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14):
13.03.2024 В Пловдив умуват за Жълтото училище
04.06.2023 Ремонтът на Жълтото училище зацикли. Но поне няма да падне при
земетресение
07.10.2020 Ремонтират "Жълтото училище" в Пловдив за над милион
11.12.2017 Пловдивска депутатка стана "Доктор хонорис кауза"
02.11.2017 Започна ремонтът на "Жълтото училище"
02.11.2017 Започва дългоочакваният ремонт на емблематично училище в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).