Поучителна история за един истински човек - дядо Асен от Кючука

Автор: Васил Динев
Коментари (16)
17:23 / 23.03.2016
14689
Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса пост на Стан Кронев във Фейсбук. Той е за дядо Асен, за банда малки хулигани и за един млад съвестен гражданин, който се е намесил. И за още нещо:

Това е дядо Асен. Той е на 72 години. Физик по образование, човек по рождение и бездомник по принуда. Дядо Асен обитава улиците в "Кючук Париж" - вежлив е. 

Говори на "Вие", че дори си сваля шапката и леко се покланя на преминаващите жени. Той казва, че не е просяк, а скитник. Разликата е огромна. Вчера сутринта, идвайки към офиса, заварих три момчета от намиращата се наблизо гимназия да ритат раницата на клетия старец. 

По-шокиращото беше, че наблизо минаваха десетки хора и всички услужливо гледаха на другата страна и удобно предпочитаха да приспят съвестта си. 

След като "възнаградих" най-наглото момче с един задвратник, и тримата се разбягаха, като за себе си чух такива епитети и определения, каквито до сега не съм и предполагал, че има. 

Върнах съдържанието в раницата на дядо Асен и му я подадох, заедно с небрежно сгънати 5 лева. Човекът ме погледна благодарно, но после каза:

"Какво правиш бе, момче? Я си взимай парите. На мен за какво са ми? Ти си млад - ще заведеш с тях някоя девойка да изядете по една торта. Ще се смеете, па ще я целунеш после. Все хубави неща."

Сетне старецът извади своето разпокъсано портмоне и изброи 50 стотинки и тръгна към близката машина, като ме прикани да го последвам. Дядо Асен купи едно кафе и с треперещи ръце ми го подаде.

"Ето, за благодарност от дядо ти Асен. Да го помниш с хубаво."

После ми се усмихна. Широко и така, както нито един от нас не може да се усмихне - с чиста душа.

Старият човек се върна на своето сепаре, приютен в една от близките автобусни спирки и продължи със закуската си. А аз нямаше как да не изтръпна.

Младите, чисти (само тялом, разбира се) и модерни хора не струваха и стотинка в сравнение с дядо Асен. Те бяха всичко това, от което се страхувам, а той - всичко това, което искам да приютя в душата си.


Виж коментарите (16)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).