ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Постоянен съвет за превенция на домашното насилие правят в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:22 / 30.11.2022Коментари (0)1637
Постоянен съвет за превенция на домашното насилие с участието на прокурори, съдии, полицаи, представители на местната власт и неправителствени организации ще бъде създаден в Пловдив, а участниците в него ще се събират на всеки три месеца.

Това стана ясно днес на кръгла маса "Не на насилието. Законът и мерките за защита на пострадалите“, която се проведе по инициатива на Апелативна прокуратура – Пловдив.

В срещата участваха Иван Перпелов, прокурор в АП-Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместник окръжен прокурор, Чавдар Грошев, районен прокурор, Атанас Илиев, зам.-районен прокурор, Виделина Куршумова, съдия в Окръжен съд-Пловдив, Александър Точевски, зам.-председател на Районен съд-Пловдив, Димитър Ангелов и Мария Димитрова от ОД на МВР – Пловдив, Веселина Ботева, директор на дирекция "Социална политика“ в община Пловдив, Надя Танева, директор на "Социално подпомагане“.

Кръглата маса се проведе по идея и съвместно със сдружение "Зонта клуб“-Пловдив, организация, която се занимава изключително с подкрепа на пострадалите от домашно насилие. Участие в срещата взе Невена Божилова, президент на "Зонта клуб“, както и още пет представители на сдружението. В дискусията се включиха Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив, Антоанета Саралийска, специалист "Младежки дейности“ в БЧК-Пловдив, трима доброволци от Младежката организация на БЧК. На кръглата маса участваха адвокат Мишо Гръблев от фондация "Да“,  неправителствена организация, която защитава жертвите на домашно насилие и Боряна Узунова, управител на Кризисен център за настаняване на пострадали жени.

В проведените обсъждания активно участие взеха актрисата Десислава Бакърджиева и адвокат Силвия Величкова, които са лица на организираната от "Зонта клуб“ кампания за борба срещу насилието.

В началото на срещата прокурор Иван Перпелов изнесе статистическа информация за случаите на домашно насилие и запозна участниците в кръглата маса с вътрешноведомствените актове и създадената организация в държавното обвинение на работа по преписки, свързани с домашното насилие. Заместник-окръжният прокурор Галина Андреева – Минчева описа методиката на работа на прокурорите от Районна и Окръжна прокуратура  по сигнали за такива престъпления от момента на постъпване на жалба в прокуратурата. Тя подчерта създадения ред за приоритетно обработване на този вид преписки. Думата взе районният прокурор Чавдар Грошев, който сподели за организацията в РП-Пловдив и съществуващи законодателни проблеми и пропуски, създаващи затруднения в работата на държавното обвинение. Атанас Илиев, зам.районен прокурор, посочи и трудности по доказване на деяния, свързани с домашното насилие, дължащи се най-вече на затруднения при разпита на пострадалите. Той очерта изключително важната роля на превенцията и поздрави представителите на "Зонта клуб“ за инициативата да дадат гласност на този проблем в обществото.

Подробности относно реда за подаване на жалба за домашно насилие и създадената съдебна процедура изнесоха съдиите Виделина Куршумова и Александър Точевски, които за пореден път констатираха пропуски в законовата уредба.

Активно участие в дискусията взе актрисата Десислава Бакърджиева. Тя сподели преките си впечатления от работата си с множество жени, пострадали от домашно насилие и посочи, че още в училище децата трябва да знаят какво е насилие и неговите форми.

Таня Георгиева, председател на БЧК, гр. Пловдив, заяви, че по темата е добре да се проведат анкети в училищата и да се анализират резултатите от тях. Веселина Ботева, Боряна Узунова и Надя Танева също подчертаха, че е изключително важно превенцията да започва още от училищна възраст.

Адвокатът Мишо Гръблев предложи да бъде създаден Постоянен съвет за превенция на домашното насилие, който да се събира периодично и в него да участват представители на институции, неправителствени организации и обществени личности. 

Участниците в кръглата маса подкрепиха идеята и се обединиха около предложението за изнасяне на съвместни открити уроци в училищата за превенция на насилието.

Форумът се проведе по време на 16-те дни на активност срещу домашното насилие. Те започнаха на 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жените и продължават до 10 декември – Международен ден на човешките права.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: