Посочиха точната причина за страшния взрив в Брестовица

Автор: Цвети Тончева
Коментари (7)
10:54 / 26.04.2022
25138
Предпазният клапан на бойлера е причината за силния взрив в къща в село Брестовица навръх Великден. Това съобщи за Plovdiv24.bg директорът на РДПБЗН в Пловдив комисар Георги Мангараков. Препоръките на пожарникарите са по-често да се чистят бойлерите и да се наблюдават предпазните клапани, защото когато те не работят, се получават тези взривове.

Парата не може да излезе, наслагва се вътре и се получава взрив. 1 литър вода се превръща в 1700 литра пара и тя експлодира, каза комисар Мангараков. “Хората неглижират тези неща, но в такъв случай разрушенията са по-големи, отколкото когато се взриви газова бутилка. Все едно авиационна бомба е паднала", добави Мангараков.

“Любопитно е, че малко преди да се взриви бойлера, хората са били отишли на църква. След като се върнали видели какво се е случило. Това, ако не е Божие повелие!", каза още директорът на Пожарната.

Той посочи, че в много от случаите не сработват и терморегулаторите и тогава се получава нагряване и ако бойлерът не се изключва, нагревателят нагрява и също превръща водата в пара, повишава се налягането и отново се получава взрив. Затова трябва да се гледа както предпазния клапан, така и терморегулатора. Ако не разбират хората трябва да търсят съветите и помощта на електротехници, които знаят какво да следят. "А и в инструкциите на всеки бойлер ги има тези указани", посочи още комисар Мангараков.

Той информира, че по великденските празници не е имало други произшествия и те са преминали спокойно за дежурните пожарникари.

Виж коментарите (7)

Още по темата (3):
26.04.2022 Кметството в Брестовица ще помогне на семейството, което остана без дом
25.04.2022 Семейството от Брестовица, което остана без дом на Великден, има сериозна нужда от помощ
24.04.2022 Силен взрив разруши къща в Брестовица навръх Великден
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).