ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Посланикът на Молдова посети Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:17 / 10.04.2019Коментари (0)1482
© Plovdiv24.bg
Посланикът на Република Молдова в България - Н.Пр. Штефан Горда посети Пловдив, за да насърчи икономическото, академичното и културно сътрудничество с втория град по икономическо значение - местоположението на Икономическата зона Тракия и Европейска столица на културата 2019.

Работното посещение на 3 април започна със среща в най-престижното българско висше учебно заведение по аграрни науки - Аграрен университет-Пловдив, където делегацията беше посрещната от ректора на университета - проф. Кристина Янчева. По време на дискусията беше предложено да се подпише Меморандум за сътрудничество между Пловдивския университет и Аграрния университет на Молдова, както и да се засилят контактите на тази институция с Университета в Тараклия. Понастоящем, Аграрният университет в Пловдив изучава 10 молдовски студенти по програмата "Еразъм“, а вниманието и академичното ниво на молдовските студенти беше отбелязано от събеседниците.

Посланик Штефан Горда изнесе публична лекция на тема "Нов шанс за европейското бъдеще на Република Молдова" пред студенти и преподаватели от Аграрния университет-Пловдив, в която се позова на възможностите, създадени от парламентарните избори от 24 февруари и Румънското председателството на Съвета на ЕС, за да придаде нова динамика както на политическите, икономическите и социалните реформи в нашата страна, така и на ефективното завръщане на Република Молдова в положителната програма на ЕС. Посланикът се позова на икономическите и академични възможности за молдовско-българското сътрудничество.

На срещата с Иван Соколов, Генерален директор на Международен Панаир-Пловдив, се представиха възможности за икономическо сътрудничество и насърчаване на молдовското производство на българския и регионалния пазар. На Международният Панаир-Пловдив ежегодно се провеждат около 40 тематични изложби, на които присъстват над 8000 фирми от над 60 страни по света.

Делегацията посети и Регионалният етнографски музей, в знак на уважение към българската история и цивилизация, и по повод започване на партньорства за културно сътрудничество.

В същия ден, в седалището на Почетното консулство на Република Молдова, членове на диаспората и местни молдовски граждани, имаха възможността да гледат филма "Сватба в Басарабия", като над 40 души присъстваха на събитието, и в края на вечерта се състоя презентация на вино на молдовската компания "Purcari".

По време на посещението си посланикът бе придружен от инж. Веселин Чипев, почетен консул на Република Молдова в Пловдив, имайки предвид постоянното му участие в промотиране на молдовските икономически интереси и защита на правата на молдовските съграждани на територията на България. Посещението беше и добър повод за представяне на дейността на Почетното консулство и за поставяне на нови цели за насърчаването на молдовските стоки и продукти на българския пазар, както и за привличане на инвестиции в националната икономика на Молдова.

Почетното консулство на Република Молдова в Пловдив беше открито през 2015 г. и е важна връзка за популяризиране на националните ни интереси в тази област на България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: