ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Поредица от събития организира "Старинен Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:25 / 07.05.2014Коментари (0)1692
©
Веднага след предстоящите празници ОИ "Старинен Пловдив" ще зарадва пловдивчани и гостите на града със следните събития:

Днес, 7-и май, от 18:00 ч. в Балабановата къща д-р Светла Балтова ще проведе лекцията "Сърцето и Ум - наука и духовност", в която ще бъдат разгледани едни от най-новите открития на физиологията и неврокардиологията, разкриващи функциите на сърцето и връзката му с мозъка. Лекцията ще бъде повод да си обясним по-добре хилядолетните духовни традиции и знанието, достигнало до нас чрез различни техники за концентрация и медитация.

На 8-и май (четвъртък) от 18:00 ч. ОИ "Старинен Пловдив" и Кирило-Методиевския научен център към БАН Ви канят на откриването на изложбата "В началото бе буквата...", която ще гостува на Блабановата къща до 8-ми юни 2014 г.

Изложбата "В началото бе буквата..." е един своеобразен разказ за употребата на различните графични системи на територията на българските земи в един широк времеви диапазон от петото хилядолетие преди Христа до наши дни - от врязаните знаци върху керамика през частично съхранените тракийски писмени паметници, многобройните гръцки и латински надписи върху камък и метал до най-ранните текстове, написани на старобългарски посредством двете графични системи - глаголицата и кирилицата. Делото на Кирил и Методий поставя ново начало за славянския свят и нова епоха за вече християнска България. 

Затова е отделено подобаващо внимание на това, което се случва в столицете Плиска и Преслав от края на IX в. насам. Опирайки се на хронологията, артефактите от Средновековието са представени по-скоро асоциативно-тематично. Търсят се причинно-следсвените връзки, буквата се разглежда като знак, който претърпява своите трансформации и пренася посланията на различни нива.

Буквените знаци понякога могат да бъдат разчетени с лекота, и такъв е смисълът на тяхната употреба, понякога носят знание, до което трудно може да се достигне, но те винаги са началото, те са кодът на човешкото познание. Светите братя Кирил и Методий са част от това културно познание и независимо, че картата на Европа отдавна не е вече същата, както по времето на тяхната мисия, важното е, че те самите са разпознаваем знак за културната ни идентичност.

На 9-и май (петък), в духа на Деня на Европа, Общински институт "Старинен Пловдив" Ви кани на Пловдивската премиера на книгата на Румяна Пенчева "Българинът по света в началото на ХХ век", която ще бъде представена от Младен Влашки в Балабановата къща от 18:00 ч.

Антологията "Българинът по света в началото на ХХ век" показва отношението на сънародниците ни към света четвърт век след Освобождението и илюстрира порасналото самочувствие и копнеж за нови познания, любопитството към чужди земи и нрави. Нашата литература и литературна история не познават до този момент такъв тип на подбор на пътеписни текстове, който да свидетелства за опознаването на духовната нагласа, за мотивацията и освободеното мислене на българина в зората на ХХ век, а именно пътувания в литературно необходени земи до възможно най-отдалечените и екзотични места, а именно - Хавайските острови, Северна Америка, Африка, Япония. Литературните резултати - пътеписите "Сандвически или Хавайски острови" от Данил Руевски (1900), "Отиването в Америка и връщането ми" (1904) от Христо Н. Соколов, Ради В. Радев с "В южните страни. Египет, Южна Арабия, Източна Африка" (1906) и "Пътьом през Япония" (1907) от Антон Бозуков, нямат повторна публикация.

Припомнянето на тези текстове има за цел да повдигне прашната завеса на забравата и да възкреси имена на техните автори. Пътешествията задават много въпроси. А авторите на четирите пътеписа се опитват да дадат отговорите.

Румяна Пенчева е литературен историк. Автор е на документалното изследване "Светослав Минков: страго поверително", съставител е на "Атанас Далчев. Писма", "Спомени из живота ми" от Алипия Влайков, фототипното издание "Речник на употребляваните в Пирдопския говор турски думи до 1885 година" от Алипия Влайков, "Депутатът Жабурков" от Т. Г. Влайков, "Когато още пишехме писма..." - епистоларното наследство на Атанас Смирнов и др. Автор е на текстове за Райко Алексиев, Николай Хрелков, Борис Руменов (Борю Зевзека), Чудомир, Елин Пелин и др. От 1990 г. работи в Националния литературен музей.

През следващите седмици от месец май предстоят: Нощ на литературата (14-ти май), Европейска нощ на музеите (17-ти май), Вечер, посветена на Николай Хайтов, концерти на НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив и не на последно място - започва V издание на МФ "Дни на музиката в Балабановата къща" (подробна програма изданието на http://www.musicartissimo.com/bg/festival-programm.html).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: