Помните ли това място в Пловдив?

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
16:05 / 30.04.2023
26717
Снимка на старата електроцентрала "Въча" на ул. "Кичево" в "Кючук Париж" предизвика бурна дискусия в социалната мрежа, видя Plovdiv24.bg.

"Едвам я събориха. Немците били я строили", "1928 г. я пускат в експлоатация. Въглищата са карани с влакове", "Опитаха с взрив по едно време, ама щяха да паднат другите сгради" - припомнят пловдивчани. 

Хората си спомнят, че това е старата Въча. "Колко сме играли там като деца... после дойдоха наркоманите и комарджиите и стана едно свърталище" - пише коментатор. Други допълват, че в сградата преди години е станало убийство и изнасилване.

"Влизал съм в тази централа благодарение на бащата на съседско момче. Личеше немското в нея - спретнато и чисто! Оказва се, че е грешка ликвидирането й, въпреки неголямата й мощност! Спомням си голямата камара сгур, намираща се на северозападната част на днешното кръстовище на "Н. Вапцаров" и "Пере Тошев" - споделя мъж. 

"След опита за взривяване докараха танк, с дебели стоманени въжета опитваха да я съборят, но танкът само заораваше. Половината "Яне" (б.а. - учениците от училище "Яне Сандански") ходихме да гледаме. Беше преди 1984г. някъде" - припомня си друг.

Ясни спомени от "Въча" има Петър Георгиев, който разказа за Plovdiv24.bg подробности:

"Сега на мястото на старата електроцентрала "Въча" няма нищо. Останала е само част от едни стари помещения, които бяха в дъното. От училище "Яне Сандански" до "Пере Тошев" бяха складове, стълбове, кабели, до самия булевард "Никола Вапцаров". Имаше сгради, но ги бутнаха за блоковете. Имаше и много дървета, но тях пък ги изсякоха.

Централата е от памти века. От майка ми знам, че е работила до 1953 година. Разказвала е, че е изхвърляла сгурени топчета - като са оставяли чинии на чешмата и са намирали такива в тях. Сгурта са я ползвали в къщите под подовете за изолация.

Беше рай за децата - имаше къде да играем и да се крием. Имаше един управител Кацарев, той постоянно ни гонеше. А бе беше дивият запад! Но започнаха блоковете и дойде време за войните на фунийки.".

Проверка на Plovdiv24.bg показа, че собствеността на терена на бившата централа "Въча" е неизяснена. Имотът е огромен, с площ от 23 декара. Според последната поправка в кадастъра от 2019 година, теренът е включен в голям комплекс, уточни директорът на дирекция "Общинска собственост" Николай Аджеларов. Самата сграда е премахната и е заличена от кадастъра.

Години наред община Пловдив и държавата, в частност - НЕК, не могат да се разберат коя институция каква част от имота притежава. Според Аджеларов, държавната компания трябва да докаже своята собственост с документи от баланса си.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Огромно нещо строят в Пловдив, вътре ще има всичко
Ако днес сте решили да ходите за чорапи в Турция, не ходете!
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Бойко Борисов и Цвета Караянчева оглавиха листите на ГЕРБ-СДС за ...
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).