Поискаха "синя зона" в Пловдив да стане 5 лева за час, а глобата за неправилно паркиране - 100 лева!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
12:25 / 17.02.2021
21807
Позиция на бившия зам.-председател на Общинския съвет на Пловдив Пепа Деведжиева:

"Само висока такса за "синя зона" ще въведе ред в паркирането, защото сега, когато за спирането в тази зона и на общинските паркинги се плаща една и съща сума, резултатът е ясен – паркингите са празни, а по улиците в центъра са спрели кола до кола. Добър пример за това е новият полупразен паркинг на ул. "4 януари“.

Още като общински съветник в предишния мандат предложих таксата за "синя зона" да стане 5 лв., което беше посрещнато с бурно недоволство не само от колегите ми, а и от гражданите, убедена съм в това. Но не е ли ясно, че мениджмънтът трябва да се промени и да се намери начин хората да бъдат стимулирани да спират на общинските паркинги, в които са направени инвестиции и те трябва да се връщат?

Докато таксата е еднаква – 2 лв. на час, това няма да се случи, но ако за "синя зона" се плаща примерно 5 лв., а за паркинг – 2, нещата ще се променят. Цената от 5 лв. на час може да звучи шокиращо, но спирането точно до офиса, точно до кафенето, точно до магазина и т. н. би трябвало да е скъпо удоволствие. А и всеки проблем има две страни – не може да се мисли само за шофьорите, които спират по някаква причина в центъра, защото има и хора, които живеят там.

Те също трябва да спират някъде, а местата за паркиране са недостатъчни и се получава така, че живеещите в центъра не могат да намерят място за спиране, когато се прибират от работа заради паркиралите в "синя зона". Този проблем се задълбочи с удължаването на работното време на зоната до 18,30 часа. А трябва да се има предвид и това, че живеещите в центъра плащат най-високия данък сгради, оттам и най-високата такса смет, и не е редно да не могат да се приберат нормално, трябва да се помисли и за тях.

Не само таксата за "синя зона" трябва да се увеличи, а и глобата за неправилно паркиране. Сега освобождаването на колата след поставянето на скоба струва 30 лв., което не е респектираща сума. Ако санкцията стане 100 лв., спиращите по градинки и зелени площи рязко ще намалеят.

Така че тези мерки ще гарантират не само повече ред по улиците, а и повече приходи в общинския бюджет, общо взето, ефект две в едно".

Виж коментарите (22)

Още по темата (265):
21.04.2024 Множество злоупотреби с инвалидни стикери в Пловдив
16.04.2024 Ударна ревизия на служебните паркоместа в Пловдив
01.04.2024 Проблемът с паркирането в Пловдив се задълбочава
10.01.2024 Пловдивчанин: Висша некадърност! Нямат право да слагат скоба на такава
кола!
05.10.2023 Въведоха системата за умно паркиране в Пловдив
28.08.2023 Важно съобщение за шофьорите за синята зона в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).