Подписаха меморандума за новия S-bahn

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:47 / 11.09.2013
3967
7 общини - Пловдив, "Марица" и "Родопи", Асеновград, Куклен, Първомай и Стамболийски - подписаха меморандум за съвместна работа по проекта "Железопътен ринг Пловдив". Новият S-bahn ще използва съществуващата жп мрежа в региона и с някои допълнителни инвестиции ще свърже като пръстен сателитните на града селища. Така работниците от индустриалните зони, ще могат бързо и безпрепятствено да се придвижват до работното си място.

Проектът се реализира като инициатива на местната администрация, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и големия бизнес в индустриалните зони. За целта е сформирана работна група от специалисти, обединени в неправителствената организация "Инвестиционна инициатива". Те обмислят проект, с който ще се търси финансиране по ОП "Транспорт" в следващия програмен период 2014-2020 г. Това е стратегически проект за региона и той не може да се реализира без участието на държавата, твърди неговият координатор Стефан Цанков, зам.-кмет в община "Марица". 

Затова инициаторите са изпратили писмо до министъра на транспорта Данаил Папазов. В него се настоява общините, подписали меморандума, да започнат предпроектни проучвания и проектиране. Бенефициент на разработката се явява Националната компания "Железопътна инфраструктура", а проектирането ще стане чрез обществена поръчка.

"Кризата няма да продължи безкрай. Само след 5 години, когато бизнесът върне предишните си обороти, ще се изправим отново пред един нерешен казус - как да се придвижват работниците към концентрираните индустриални зони. При положение, че очакванията са за скок на работните места с около 10 000", каза Цанков и допълни, че в тази ситуация е неудобно фирмите сами да организират автобуси за кадрите си. 

Този проблем може да провокира и други последствия върху бизнеса от региона, примерно изкуственото повишаване на заплатите. Това вероятно ще отблъсква чуждите инвеститори и ще блокира намеренията им за бизнес тук. 

"Държавата може да субсидира такъв жп транспорт. С него ще съживим и малките села в радиус от 40-50 км около Пловдив", коментира Цанков. Той обясни, че местното сдружение не може да стартира толкова мащабен проект без чужда помощ.

"Проблемът не е във финансирнето. Субсидии могат да дойдат от ОП "Транспорт", както за проектирането и предпроектните проучвания, така и за цялостното изграждане. Въпросът е Министерство на траспорта и по-конкретно НКЖИ да проявят инициативност. Те ще получат подкрепата на всички общини, подписали меморандума", категоричен е Цанков. 

Идеята на иницаторите е анализът на инфраструктурата, предпроектните проучвания и проектирането да приключат до края на 2014 г. На този етап община Пловдив също е заявила позицията си да участва в процеса.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (2)

Още по темата (42):
25.04.2024 Кога в Пловдив ще пътуваме с градската железница, говори областният
управител
22.04.2024 Асен Василев: Има проект за градска железница в Пловдив
21.04.2024 Пеканов: Асен Василев излъга гражданите на Пловдив и тази глупост ми идва в повече
25.10.2023 Пловдив получава 15 влака за градската си железница
25.07.2023 Новият областен управител на Пловдив обяви приоритетите си
19.04.2023 Казаха къде в рамките на Пловдив градската железница ще има спирки
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).