Подновиха археологическите разкопки на Източната порта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:45 / 13.07.2022
6364
Подновиха отново археологическите разкопки на обект "Източна порта на Филипопол". Дейностите се финансират от община Пловдив, а научни ръководители са известните археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева.

Археологическото проучване се извършва в изпълнение на предписанията на Експертна комисия от Министерство на културата, която прие резултатите от разкопките през 2021 година. Поради високата научна стойност на разкритите археологически структури бе решено тяхното проучване  и документиране  да продължи и през 2022 година.

Разкопките се извършват в два сектора. В първия, пред Късноантичната порта, се работи по разкриването на по-ранни културни пластове, свързани с масивен градеж от пясъчник, изграден  в opus quadratum. "Квадрат на Opus“ е древноримска строителна техника, при която квадратни блокове от камък с еднаква височина се поставят в паралелни курсове, най-често без използването на хоросан. Във втория сектор се работи около Маркаврелиевата крепостна стена, където през 2021 год. се разкри сграда с множество глинени теракоти и керамика.

В помощ на археолозите в проучването участват студенти от ПУ "Паисий Хилендарски", които провеждат археологическата си практика. Те се обучават в специалностите "Археология“, "История“ и "Опазване на културното наследство“, ръководени от гл.ас. Божидар Драганов и гл.ас. Надежда Кирова.

Археологическият паметник  на културата – комплекс "Източна порта на Филипопол“ е част от големия проект "По крепостните стени на Филипопол", насочен към развитието на две конкурентноспособни туристически атракции в историческия резерват "Старинен Пловдив".

Чрез консервация, реставрация и експониране на античния комплекс "Източна порта на "Филипопол" и на Археологически комплекс "Небет тепе" и цялостната им социализация ще се подкрепи превръщането на тези археологически недвижими културни ценности с категория "национално значение", в предпочитани туристически атракции, предлагащи подходящи условия за целогодишно посещаване. Поредното археологическо бижу на Пловдив и сега е част  от туристическите маршрути.

Виж коментарите (0)

Още по темата (55):
21.05.2024 Още едно бижу заблестя в Пловдив
15.05.2024 Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си блясък
06.05.2024 Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в затвора
01.09.2023 Ето кога откриват Небет тепе и Източната порта
25.08.2023 Ексклузивно: Вдигнаха колонадата на Източната порта
31.05.2023 Работата по Източната порта е в напреднал етап
Още новини от Новини от Пловдив:
Читател: Пловдивският зоопарк се премести на Пазарджишко шосе
Жители на Съединение към Цвета Караянчева: "Време е отново ГЕРБ д...
Брутално задръстване на АМ "Тракия" към Пловдив
Джунгла в центъра на Пловдив
Стартира кампанията "Пловдив – град на доброто"
Теодора Николаева, БСП: Трябва да насърчаваме устойчивия икономич...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).