ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Подлезът на Чифте баня - етнографски комплекс?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:33 / 06.03.2012Коментари (9)5327
© Plovdiv24.bg
Превръщането на подлеза на Чифте баня като етнографски комплекс обсъдиха днес председателят на общинския съвет арх. Илко Николов и представители на Регионалната занаятчийска камара в града. 

"Приветствам всяка добра идея за Пловдив. Стига да има сериозна обществена подкрепа тя може да се реализира. Идеята за Чифте баня наистина е много интересна и безспорно ще има благоприятен ефект за града", сподели по време на срещата арх. Николов. Все пак председателят на ОбС каза, че тепърва трябва да бъде разработен подробен проект за това как и къде да бъде ситуиран бъдещия етнографски комплекс. Нужна е Според него тя може да бъде реализирана с помощта на програма "Джесика", тъй като задължително условие за проектите по нея е общественият интерес на идеята и подкрепата на местната власт. 

Новото ръководство на Регионалната занаятчийска камара си е поставило амбициозната задача да изготви сериозна програма за подпомагане на занаятчиите в града, като целта е предпазим различните занаяти от изчезване. На молбата ни за среща, за да чуе проблемите ни, да коментираме идеите, които Камарата има, най-бързо откликна председателят на Общински съвет Пловдив арх. Илко Николов, заяви от своя страна председателят на Камарата Тони Симидчиева. Пловдив е типичен град на старите занаяти, но за съжаление никой не ги вижда и чува. Надяваме се община да помогне за създаването на такава занаятчийска чаршия, сподели Симидчиева. Според предложенията на Камарата подобен проект може да бъде реализиран до Лапидариума в Стария град или в подлеза на Чифте баня. 

Идеята е да бъде запазване историята, духа и традициите на старите занаяти. Освен това чрез подобен етнографски музей ще се създаде благоприятна среда за работа и обучение на нови майстори. На следващо място според Камарата ще се създаде нов атрактивен туристически маршрут. Увеличаване времето на престой на туристите в град Пловдив. Не на последно място ще се облагороди, поддържа и използва подлеза, едновременно като пешеходен подлез и атрактивна чаршия в духа на Стария Пловдив.

Арх. Николов приветства и идеята на занаятчийската камара пловдивските майстори да осигуряват подаръците за официалните гости на града и чужди делегации, които посещават Пловдив. Изненадан съм, че досега тази идея не била реализирана, сподели с учудване председателят на ОбС. Според него за нейното реализиране ще се иска най-малко време и усилия. 

Сред другите идеи, които представителите на Камарата представиха бе тази за организирането на Панаир на занаятите, които да се организира съвместно с Съвета.
От Камарата запознаха арх. Николов и с проблема с нелоялната конкуренция сред занаятчиите. Работа на ОбС е именно посредством нормативната база да регламентира и контролира подобни процеси, заяви арх. Николов от своя страна. 

На срещата присъстваха още Елена Драмова, член на ръководството, Марияна Ралчева представител на гилдията на козметиците и зам.-председател на Камарата, Христо Маринов, представител на ключарите. От камарата подариха на арх. Николов керамичен съд, в който да слага химикалки, с които да се разписват най-правилните решения за развитието на Пловдив. Арх. Николов получи и хлопка, която да го предпазва от зли сили и да му помага при вземането на мъдри решения.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А какво стана с банята след като беше дадена на мангала.
+1
 
 
И защо в дупката, при положение , че в стария град има свободни къщи?
-1
 
 
браво- подобно на Етъра-Габрово- само че близо , и удобно !ще отида на майстор ,да ми поправи лозарската пръскачка ! Или на ключар !
+5
 
 
Много добро предложение. Ще бъде много хубаво, ако се наблегне и на Капана. Там може да стане една вълшебна зона за спиращи дъха и времето улички с малки кафенета, ателиета, антиквариати, сувенирни магазинчета и стари градски работилнички.
+1
 
 
Мястото е подходящо-на един от пътищата до Ст.град;до панаира;до главната;Джумаята,археологическия музей.В Барселона има старинна част с улички като в нашия"капан" .Там заначтчийските работилнички са магазинчета,в които можеш да купиш изработеното,гледайки как го правят.Забелязала съм,че в "капана" има случайно такива идеи не една-изработват бижута,рамки на картини,художествени предмети изработени на ръка ,но неорганизирано,спонтанни индувидуални решения само. Подлезът е добра позиция
+10
 
 
Възхитен съм от предложението! Дано да се осъществи така, че и туристите да бъдат привлечени, и красотата да е в центъра на вниманието!
0
 
 
какво ще да е-"етнографски" в Пловдив..
+6
 
 
Добра идея - по този начин би могъл да се получи туристически маршрут,който да тръгва от Баня Старинна,да минава през подлеза и да стига до Стария град.
You can't rely on other people to make you happy
на 06.03.2012 г.
+10
 
 
Добра идея, много добра идея даже. Подлез Археологически е един добър пример за това. Освен всичко останало ще изчезне този кич и цигания от центъра на града.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: