ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Подарен панаир назад не се връща
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 05.09.2009Коментари (0)5931
© Plovdiv24.bg
Още малките деца знаят, че когато подариш на някого нещо, трудно е да си го вземеш обратно. Обикновено нещата приключват със сърдене, а спорът се решава от родителите. Бизнесменът Георги Гергов обаче няма повод да се сърди на предишното правителство - то му подари без търг и конкурс "Международен панаир Пловдив" и въобще не си и помисли да си го поиска обратно. После щедростта продължи и кабинетът на тройната коалиция дори се готвеше да му подари и 86 дка крaй софийското летище за столичен филиал на изложението. Освен това му подари и проверки от прокуратурата, ДАНС и МВР със заключение, че Гергов е получил всичко съвсем законно и съвсем между другото е станал мажоритарен собственик на дружеството, което иначе е в забранителния списък за приватизация.

Само месец след като новото правителство пое щафетата обаче, то вече си иска обратно играчката. Икономическият министър Трайчо Трайков обяви, че работна група от ведомството му ще разследва "завземането на панаира" от бизнесмена Георги Гергов. След две години целенасочено мълчание по въпроса обаче в момента е изключително трудно подаръкът да се върне при този, който го е дал.

"Това е една от "работните ни площадки" в министерството. Изключително важно е да се изясни точно какво и защо е ставало. Това е една от най-странните сделки през последните години. В момента държавата няма мажоритарно участие и дружеството дори отказва да дава информация, която им се изисква от министерството", обяви Трайков.

Гергов, който от пролетта назначи за директор кумеца си Богомил Бонев, отвърна през медиите, че ако държавата иска да увеличи дела си в панаира, може да купи акции от реститутите, вместо да се занимава с проверки. И допълни, че всяка проверка е "добре дошла за нас, очаквам и от тази резултатът да бъде в наша полза, както при много други през последната година".

Хронология на едно завземане

В края на 2006 г. правителството на Сергей Станишев прие стратегия, според която държавата ще осъществи публично-частно партньорство с общината и инвеститор и така ще се модернизира изложението. Министерството на икономиката увеличи капитала на дружеството и позволи на "Пълдин туринвест" да запише акциите от увеличението. Контролът върху общинско-частното дружество само за няколко месеца беше овладян от Георги Гергов, а срещу това той апортира имоти.

Последва смяна на борда на директорите, който веднага след това беше контролиран от Гергов и неговите представители, а държавата твърдеше, че не е загубила контрола, защото най-важните решения се взимат с 2/3 от гласовете.

Едно от първите "решения" на Гергов беше да увеличи цените на изложбените площи в момент, в който изложителите вече са изпратили своите заявки. За това чуждестранни изложители сезираха Европейската комисия, а български предприемачи, които изграждат щандовете, осъдиха панаира за крупната сума от 300 хил. лв. за злоупотреба с монополно положение.

Въпреки че Гергов беше пуснат в изложението, за да инвестира в него, това така и не се случи. През следващите години той настояваше държавата да плати заложените в стратегията инвестиции, да пусне акции на панаира на борсата или да се раздели с мажоритарния си дял. Междувременно част от изложенията престанаха да се провеждат, а изложителите започнаха вкупом да напускат панаира. Инвестиционната програма на панаира предвиждаше през 2007 г. да се направят инвестиции за 3.3 млн. лв., през 2008 г. - 3.75 млн. лв., а през 2009 г. - 13.2 млн. лв. По думите на Гергов програмата се изпълнява. Заради увеличените такси приходите наистина нараснаха, но като цяло печалбата на панаира позволява инвестициите да се извършват със собствени средства.

Междувременно срещу 3.2 млн. лв. панаирът се сдоби и с телевизия - бившата "Евроком България".

В края на 2008 г. Гергов обяви, че е купил пакет от над 1.5% от бивши собственици на терени, които по-рано са придобили акции срещу реституционните си права. Така контролираният от Гергов дял се увеличи от 49% на 50.8%. Цялата частна собственост в панаира е на дружеството "Пълдин туринвест", в което Гергов притежава 75% (чрез две свои фирми), а община Пловдив има 25%. Междувременно транспортното и икономическото министерство на няколко пъти се опитваха да подарят на панаира 86 дка държавна земя до софийското летище за филиал в София. Експертите на Министерския съвет обаче написаха становище срещу това и Гергов така и не получи терена.

Според изчисленията на база на стойността на акциите на реститутите панаирът се оценява на 166 млн. лв., а Гергов го получи срещу хотел в Пловдив, няколко малки имота и близо 5 млн. лв. Отделно от това общината апортира в контролираните от Гергов дружества десетки декари атрактивни терени.

От своя страна Гергов апортира в активите на смесеното дружество "Пълдин туринвест" и курорта Слънчев ден, за който се говори, че скоро ще бъде продаден.
През април, без да иска разрешение от икономическото министерство, Гергов назначи за изпълнителен директор кумеца си Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи от кабинета "Костов". Тогава той обясни, че е предложил неговата кандидатура, но от икономическото министерство казаха, че държавата не може да одобри или не назначението.

По устав изпълнителният директор се назначава от съвета на директорите на "Международен панаир Пловдив". През есента на 2006 г. обаче съветът е избрал за изпълнителен директор "Парк хотел Санкт Петербург", който като юридическо лице може самостоятелно, без одобрението на останалите членове на директорския борд, да определя оперативния директор на панаира. Така още през 2006 г. представителят на Министерството на икономиката Корнелия Нинова се е съгласила частната компания на Гергов да взима самостоятелно решения.

Трудно, но не невъзможно

Единственият ход на държавата при покупко-продажбата на дела на реститутите беше да обжалва оценката на техните акции. В случая ставаше въпрос за внезапно възникнал иск, при който Пловдивският апелативен съд увеличи обезщетението на една от фамилиите с най-малък наследствен имот на територията на изложението. Държавата не беше допусната като страна по делото. Така двама от бившите собственици получават вместо първоначално предвидените 34 хиляди дяла цели 815 хиляди. Междувременно Гергов изкупи техните акции, а наследниците на 7 дка от земята под панаира останаха с едва 4133 акции. 

Тъй като министерството на икономиката досега по никакъв начин не е санкционирало панаира за нарушаване на приватизационния закон, съществува вероятност след проверката на работната група това да се случи.

Според юристи най-добрият начин държавата да си възвърне контрола е не да купува акции, а да търси нищожност на някоя от сделките за увеличаване на капитала на панаира заради заобикалянето на закона за приватизация. Според тях прокурорските проверки по въпроса дали Гергов е придобил панаира законно или не, които стартираха по сигнал на Яне Янев и Димитър Абаджиев, не са от голямо значение, тъй като те не са окончателни и могат да стартират нови. Всички те обаче биха могли да бъдат свързани с това да се обяви серията от правни стъпки, с които Гергов е получил панаира, за нищожни. Ако актовете, с които е получена собственост, са нищожни, Гергов не може повече да бъде собственик. В хода на едно такова дело вероятно ще се докаже, че има извършено престъпление и от длъжностни лица в икономическото министерство.



Източник: в.Капитал


Още по темата: общо новини по темата: 43
17.06.2010 »
16.06.2010 »
14.06.2010 »
21.05.2010 »
16.05.2010 »
11.05.2010 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Трансферно лято 2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: