Почина известен пловдивски лекар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:08 / 02.09.2020
21554
Ръководството на Медицински университет Пловдив съобщава, че на 1 септември почина известният пловдивски ендокринолог проф. д-р Кръстьо Павлов. Проф. Павлов е от втория випуск студенти по медицина на създадения през 1945 г. Медицински факултет в Пловдив.

Емблематичен випуск на факултета, от който излизат епоха забележителни пловдивски медици и университетски преподаватели, ръководители на клиники и катедри – проф. Тотю Пиперков, проф. Крум Атанасов, проф. Христо Байчев, доц. Богдан Кръстев, доц. Атанас Мурджев, доц. Вълкан Вълканов, доц. Петър Янев, доц. Бою Гинев, доц. Фреди Капон, доц. Христо Дончев, доц. Банко Воденичаров, доц. Васил Атанасов…Сред тях се откроява и проф. Кръстьо Павлов.

Проф. Павлов завършва медицина в МУ Пловдив с отличен успех. Работи четири години като участъков лекар. Във ВМИ Пловдив постъпва като ординатор, а след това кариерното му развитие продължава като асистент и главен асистент в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести при МУ Пловдив. Хабилитира се като доцент и преминава като ръководител на Втора вътрешна клиника на МУ - Пловдив. Бил е и заместник ректор на Университета.

Проф. Павлов е основател и пръв ръководител на Клиника по Ендокринология при УМБАЛ "Св. Георги“ Пловдив. Има над 200 публикации в областта на захарния диабет и други ендокринни и сърдечни заболявания. В МУ-Пловдив се помни като вдъхновяващ лектор, учител на поколения ендокринолози, учен с признати качества и лекар по призвание. Макар и на преклонна възраст през последните години работеше в ДКЦ "Св. Георги“ Пловдив и УМБАЛ "Каспела“. До последния си дъх остана при своите пациенти, дълбоко отдаден на медицинската професия.

Ръководството на МУ Пловдив изказва дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите му.

Поклон пред паметта му!

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).