По трима на ден с отрязани пръсти от циркуляри приемат в пловдивска болница

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:53 / 09.01.2017
11329
Всеки ден по двама-трима души с отрязани пръсти при цепене на дърва постъпват в пловдивската университетска болница "Св. Георги". "Пострадалите са на възраст от 30 до 50 г. от близките села около града. Използвали са циркуляр, който е особено опасен, тъй като с него се засяга не само един пръст, а няколко. В повечето случаи са няколко. По-малко са инцидентите с брадва", коментира началникът на клиниката по ортопедия проф. д-р Владимир Ставрев. 

Пациентите се обработват в спешното травмотологично отделение, където счупените костици се заковават и пръстите се зашиват. При прекъснати магистрални кръвоносни съдове се налага и намесата на хирург.

Заради очакваната вълна от потрошени при поледиците със заповед на ръководството на УМБАЛ "Св. Георги" е осигурен резерв от легла в ортопедията. В момента има 18 свободни места. Лекарите призовават възрастните да не излизат от домовете си, а ако трябва да пазаруват, да помолят за това съседи. Опитът от предишни години показвал, че при падане старите хора, болшинството от които са с остеопорози, чупят китка или бедро. 

Във втория случай операцията е неизбежна, като строшената кост се заковава със специален пирон или пък се поставя имплант. Първият консуматив не се поема от здравната каса и в зависимост от модела струва от 1300 до 1900 лева. Коленните и тазобедрените стави се покриват само частично от касата. 

От болницата припомнят, че до 10 януари заради грипа са спрени всички планови интервенции, извършват се само спешни. От Центъра за спешна помощ увериха, че потрошени пловдивчани през уикенда не е имало. Засипвали ги обаче с обаждания за болки в сърдечната област, задух, кашлица, хрема и други грипни оплаквания. 

"Реагираме на по около 40-50 такива сигнала на ден", съобщи дежурен лекар от Центъра за спешна медицинска помощ. 

Все още нямали обаждания за пациенти със счупвания вследствие на поледиците, може би защото са почивни дни, но очаквали от понеделник и тези сигнали да зачестят.


Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (1)

Още по темата (474):
20.04.2017 И утре студ, дъжд и сняг
20.04.2017 Циклонът "Петер" удари България! Шофьори с летни гуми закъсаха в снега!
20.04.2017 Сняг на парцали вали на хижа "Здравец" и "Копривките"
19.04.2017 Зимата се завръща утре, температурите рязко падат! Идат вятър, дъжд и сняг!
18.04.2017 Зимата се завърна с пълна сила! Вижте какво се случва на 20 минути от
Пловдив!
12.04.2017 EVN: Зимата свърши, започваме да ви спираме парното!
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).