ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
По-малко пари за болниците в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:31 / 01.03.2015Коментари (0)1824
© Plovdiv24.bg
Сериозни финансови затруднения очакват болниците в Пловдив през настоящата година. Според Регионалната здравна каса почти сигурно лечебните заведения ще работят с по-малко от 90% от миналогодишния бюджет. От лекарското съсловие вече предричат фалити на болници. В същото време заради специализираните си клиники Пловдив поема значителен брой от пациентите на цяла Южна България.

Именно неяснотата за бъдещето е основният проблем. Все още от Здравното министерство не са спуснали постановление за новата методика, по която ще се работи, и по която касата ще се разплаща с болниците. Едно от предложенията при изготвянето на бюджетите да се има предвид и факта, че се лекуват много неосигурени пациенти, които сега в повечето случаи остават за сметка на лечебните заведения.Само в Пловдив броят на неосигурените е над 250 000 души.

Пълна финансова неяснота е обзела лечебните заведения в Пловдив. Нито лекари, нито директори на болници знаят с какви средства ще разполагат.

"Всяко едно лечебно заведение за болнична помощ, което се е надявало да получи 90% от миналогодишното, няма да го получи. Надвишенията над определените стойности няма да се изплащат и това вероятно ще създаде затруднения", каза Антонина Славова, директор на РЗОК - Пловдив.

Заради огромните си дългове на практика всяко едно лечебно заведение в Пловдив е застрашено от запори на сметките.

"Да се предприемат стъпки при забавени плащания нашите ангажименти към НАП и към всички други институции да бъдат по същия начин отсрочени до момента на обезвъзмездяване на нашата дейност", предложи д-р Георги Кръстев, предс. на РК на БЛС в Пловдив.

Парадоксът е, че в ситуация на рязане на бюджети се увеличава броят на сключените договори. Дори болниците в Пловдив, на които касата ще плаща, са с две повече.

"Ние се въртим в един омагьосан кръг. Непрекъснато финансите намалят, а ние разкриваме нови лечебни дейности и дублиращи дейности. Това е големият проблем", добави д-р Кръстев.

От Лекарския съюз питат кой ще понесе отговорността за непрекъснатото нарастване на легловия фонд в болниците и как така касата сключва нови договори, а после казва, че няма пари да им плаща. От съсловието настояват и за ревизия на дублиращите се дейности между частни, общински и държавни болници. Има случаи в които в сградите на държавни болници се разкриват нови медицински заведения.

"Няма нищо нелегално в цялата дейност. Законът за лечебните заведения не ограничава разкриването на лечебните заведения за извънболнична помощ на територията на болници", заяви д-р Сийка Димчева, дир. на дир. "Медицински дейности" в РЗИ-Пловдив.

За да не се стига до опасни и за системата, и за пациентите ситуации, от лекарската колегия в Пловдив искат спешна актуализация на бюджета на районната здравна каса, който за миналата година бе малко над 380 млн.

Притесненията за запор на сметките на някои лечебни заведения се оправдаха днес, след като стана ясно, че над 200 души в общинската болница в Димитровград остават без заплати. Причината - в края на миналата седмица местно предприятие блокира основната сметка на болницата, заради старо задължение от 46 000 лева за доставка на газ. На среща с персонала на лечебното заведение, кметът на Димитровград даде уверение, че след празниците общината ще помогне финансово за изплащането на заплатите.

Източник: БНТ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: