ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
По-лесно тухла в стената ще разбият ягодовци с главите си, отколкото ината на башобщинарката на Родопи Величка Георгиева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 19.12.2008Коментари (0)4469
"Защо не ни дават референдум?" - почти проплака от безпомощност 77-годишната ягодовка Василка Манолова пред репортер на Plovdiv24.bg. "В Страсбург ли трябва да си търсим правата?" - пита и 74-годишната Златка Иванова. "Улицата ни - "Стадиона", тъне във вода. Колко струва да платя на някоя телевизия да дойде да снима? Внучето ми не може да отиде на училище. Сам бях направил настилка преди време, но ни я разкопаха и запълниха с нея дупка в циганската махала", недоумява безумието на ситуацията и Васил Лесов. Към хора на недоволните се включва и Магдалена Димитрова, която живее на "Съединение" 3, и се оплаква също, че улицата й при дъжд заприличва на водопад.

Ето защо ягодовци не искат да са повече в община Родопи. "Дълго за разказване е", обяснява Слави Василев от Инициативния комитет. "От 19 години сме в община Родопи. Тя не проявява никакъв интерес към това село, за да подобри живота на хората. Разпродаде земите, разпродаде цялото село. Вече дори няма какво да продава. А проблемите са много - с канализация, с наводнения, транспортът е нередовен. Очакваме община Пловдив да реши тези проблеми. Още д-р Чомаков беше обещал, че ще ни помогне. Нашето село е много изстрадало. От 1956 година приемаме отпадъците на Пловдив в землището на Ягодово, чак допреди няколко години, когато откриха новото сметище в Цалапица. Ягодовци никога не са протестирали, те са добродушни хора. Е, не заслужаваме ли вниманието на Пловдив? Ние вършим доброта не само на Ягодово, а и на съседните села Крумово и Катуница, които също искат да се присъединят към големия град. Ние вършим добро и на Пловдив, защото градът също има нужда от разширение. той вече започва да се задушава", готов е да обяснява надълго и нашироко Василев.

Около 50 души от Ягодово дойдоха днес пред сградата на община Родопи, за да направят поредното усилие да бъде зачетено мнението им. Така, както го направи дори и съдът, дори и прокуратурата. Обичайната охрана. Забранителна заповед залепена върху входа на община Родопи. Забранено е днес до 15 часа влизането на граждани в сградата. Вътре се провежда поредната сесия на общинския съвет. И идея си нямат да изпълнят постановеното им от прокуратурата и да назначат дата за провеждането на референдум.

Председателят на общинския съвет Величка Георгиева е безпрецедентно категорична: "Никъде в решението на Върховния административен съд не се споменава общинският съвет на Родопи. Никой не може - нито областният управител, нито прокуратурата, да се месят в нашата работа". За Георгиева времето е застинало в 2007 година, когато Родопи е отхвърлила подписката на ягодовци за референдум като незаконна. Следващите процедури на Инициативния комитет, довели до съдебни решения на няколко инстанции, сякаш никога не са се случвали за нея. Ако се съди по нейната инатлива твърдост, отсега може да се каже, че референдум няма да бъде насрочен. Какво ли ще последва тогава?

"Още през 2007 година подкрепих ягодовци в правото им да изразят чрез референдум волята си, но никой не ме чува. Мнението на гражданите не е важно изглежда за този общински съвет. За него не важат и законите", заяви общинският съветник от Родопи Красимир Патишанов, който е сред малцината съветници, подкрепящи ягодовци.

Чак след 16 часа Георгиева
© Plovdiv24.bg
би могла да приеме евентуално представители на протестиращите днес. Тя нямало да ги допусне в общината, напомняйки, че, водени от ВМРО, през 1998 година ягодовци са правили поразии. "Времената тогава бяха други. Сега правим мирни протести и по цивилизован начин защитаваме човешките си и гражданските си права", каза Тодор Найденов, който, освен че е председател на областния съвет на ВМРО, е и сред Инициативния комитет.

Plovdiv24.bg ще държи в течение пловдивчани за това, което се случва и ще продължи да се случва с протеста на ягодовци. Дано наистина не се окаже, че живеем в една абсурдна държава, в която гласът на гражданина няма никаква стойност.


Около 50 човека се включиха в протеста срещу отказа на община Родопи да назначи референдум


Още по темата: общо новини по темата: 110
21.11.2012 »
29.07.2012 »
29.07.2012 »
29.07.2012 »
29.07.2012 »
28.07.2012 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Двойно убийство в Пловдив!
Парламентарни избори 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: