ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският университет запълни 67% от местата по държавен прием
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:38 / 22.08.2010Коментари (2)1889
© Plovdiv24.bg
Записването след трето класиране е от 23 до 27 август, висшето училище ще обяви допълнителни изпити по физика, музика и рисуване.

Близо 67% от обявените места за държавен прием в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" вече са заети. Това става ясно след изтичане на крайния срок за записване след второ класиране във висшето училище.

Процентът е рекорден дори спрямо миналогодишния, когато имаше 60 на 100 нови студенти преди трето класиране, коментира заместник-ректорът на университета по учебната част доц. Запрян Козлуджов. Още след първо класиране тази година имахме 41% запълване на местата, допълни той.

До момента са се записали 2100 кандидати за общо 3 377 обявени бройки в редовно и задочно обучение. В някои специалности, като "Право", "Психология", "Международни икономически отношения" и "Теология" местата са заети на 100%, каза доц. Козлуджов.

За филологиите и традиционно силните специалности на Факултета по икономически и социални науки има единични незаети бройки, потвърдиха от "Учебен отдел". Свободните места за всичките 9 факултета ще се попълват след трето класиране. Резултатите от него вече са обявени в интернет страницата на университета, както и на таблата пред сградата на Ректората, казаха оттам.

Срокът за записване за приетите на трето класиране е от 23 до 27 август. Бъдещите първокурсници трябва да представят оригинал на дипломата си за завършено средно образование, удостоверение от районното психиатрично диспансерно заведение по постоянно местожителство на студента, 6 броя снимки, лична карта, квитанция за платена такса за обучение и документи по образец, закупени от книжарницата на унивеситета.

Анализът на изнесените резултати от трето класиране показва минимално отклонение от досегашните балове за прием. С най-високи оценки при класирането на жените продължават да бъдат специалностите "Молекулярна биология" - 34,42, "Маркетинг " - 32,30, "Медицинска биология" - 32,60. И за двата пола тази година с висок общ успех остават "Приложна лингвистика с английски и немски" - 36,00, и "Приложна лингвистика с френски и турски език" - 33,36.

Балът за класиране в Юридическия и Икономическия факултети е паднал едва с една единица. С не повече от една единица надолу са минималните балове за прием и в останалите атрактивни бакалавърски програми на университета.

Засега допълнително класиране ще бъде обявено само за специалностите на Физическия факултет, където за близо 70 места няма кандидати, казаха от "Учебен отдел". Минималните балове за тях на трето класиране се движат от 21,05 до 26,35. Висшето училище ще обяви допълнителен прием за свободните бройки, като ще се кандидатства с тест по физика.

Обезпокоителна е тенденцията, която наблюдаваме няколко поредни години - желаещите да изучават приложни науки намаляват. В бъдеще това ще доведе до дефицит на кадри в тези сфери, коментира доц. Козлуджов.

Допълнителен прием ще има и за специалностите "Джаз и поп изпълнителско изкуство", "Педагогика на обучението по музика" и "Педагогика на обучението по изобразително изкуство". На 17 септември е изпитът по музика, а на следващия ден - по изобразително изкуство.

Запълването на общия акредитиран прием на ПУ "Паисий Хилендарски" с 4157 бройки по държавна поръчка включва още 255 места във филиала в Кърджали, 275 места във филиала в Смолян и 100 - в Техническия колеж в същия град. Наесен ще бъдат записани и 120 магистри по държавна поръчка в специалността "Психология", уточниха от висшето училище.

Новият випуск ще бъде попълнен окончателно следващия месец, когато предстоят редовните изпити по "Актьорско майсторство за драматичен театър" - трите последователни кръга са насрочени за 16, 17 и 18 септември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мои познат с диплома добър 3,50 го взеха славянска филология със сръбски език на последното 4 класиране.Казах му,че само ще си даде парите на вятъра и ще спонсорира лекторите,а после с дипломата която ще вземе ще си изтрие дупето.При средна сума от около 550лв. на семестър си е егати и набутката :)))).Така е селянчетата умират да бъдат "вишисти".
0
 
 
Преди да се запишете, помислете за бъдещата си реализация. Успех !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Мъж почина в "Кючук Париж"
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: