ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският апелативен съд затвори мюсюлмански пансион
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:37 / 13.03.2015Коментари (0)1769
©
С решение на Апелативния съд в Пловдив окончателно и без право на обжалване се затваря мюсюлманският пансион в Кърджали, предаде БГНЕС.

Пловдивските магистрати разгледаха жалба на Сдружението за здравно, образователно, спортно и културно подпомагане", създало училището, срещу решението на окръжните съдии в Кърджали от края на октомври 2014 г. Сдружението е регистрирано в Кърджалийския окръжен съд в средата на декември 2006 г., но впоследствие Окръжната прокуратура сезира инстанцията заради констатирани нарушения. Районният мюфтия в Кърджали Бейхан Мехмед заяви, че курсове по Коран пак ще се провеждат в съответствие с Конституцията и законите, но не знаеше още за изхода от делото.

До съдебното дело се стигна след проверка на пловдивския клон на Агенцията за закрила на детето и сигнали до прокуратурата и ДАНС. Тя е извършена в началото на декември 2012 г. в пансиона в новопостроена кооперация в квартал "Възрожденци" в Кърджали. Сред изучаващите Коран са открити и две малолетни деца от Сирия. Общината е издала удостоверение за категория "2 звезди" на 10-стайното жилище в края на април 2013 г. със срок до април 2018 г.

Установено е, че услугите на пансиона се ползвали от две групи потребители - постоянно пребиваващи 6 деца и двама преподаватели по Коран, както и гости на мюфтийството, изпратени от местния мюфтия. Сред гостите е имало и деца, и възрастни.

Проверяващите констатирали, че въпреки регистрацията като обект по Закона за туризма, пансионът не отговаря на изискванията на този закон, тъй като се приемат отсядащи на избирателен принцип - гости на мюфтията, деца, които се обучават в Коран, не се приемат непознати посетители, няма определена цена на нощувка, не всички отседнали в пансиона се регистрират в създадените регистри, не за всички посетители се уведомяват община и полиция, съгласно изискванията.

Приемът на деца за Коран-курсовете в пансиона се е осъществявал на избирателен принцип, като информацията се разпространявала единствено в джамиите и с религиозни календари, с информация за пансиона на турски език. Едно от настанените деца с инициали Е. Х. било на 13 г. и не посещавало училище, което го поставяло в положение на дете в риск от отпадане от училище, но за това не е бил подаден сигнал, а Законът за закрила на детето е категоричен. 

Обучението на децата в пансиона по ислям е скрепено с договор за 1 г. от 11 февруари 2013 г. между Мюсюлманското вероизповедание и сдружението с център в Кърджали. Изготвена била програма на курсовете, която включвала и дневен режим, определен бил квалифициран преподавател на курса. Обучението по ислям обаче е ставало без писменото съгласие на родител, а на децата над 14 г. се изисква това на родителя и собствената му воля.

Сред скандалните "находки" на проверяващите се оказал Х. Й., чужденец и ходжа, невладеещ български език, който бил нает с граждански договор като "нощен пазач на общежитие за ученици" в отсъствието на редовно назначения учител по Коран, но се занимавал с религиозното обучение на децата. В регистрите на пансиона пък не били вписани децата и възрастните, които живеят там и се обучават в курса по Коран. 

За две от децата, които са сирийски граждани, не била подадена информация в МВР, както изисква Законът за чужденците в България. Впоследствие сирийчетата са били изведени от пансиона и страната, останалите курсисти също са прекратили присъствие.

Сдружението, собственик на пансиона, е събирало дарения и така е осигурявало подслон, храна, облекло, отопление, джобни пари на децата-курсисти, които ходят в общообразователните училища в Кърджали. За тях се грижел персонал от 6 души, сред които двама, назначени от Районното мюфтийство без задължителните свидетелства за съдимост и документи за образователна степен и квалификация, както и такива, доказващи пригодността им да работят с деца.

Проверяващите не са открили предварително разработена и утвърдена програма за курса по Коран, нито данни за изрично родителско съгласие децата да се занимават с религиозно обучение. В устава на сдружението с нестопанска цел не е открито сведение, че популяризирането на определено вероизповедание е цел или предмет на дейността му. 

Освен това липсва и предварително съгласие на религиозна институция за създаването му, както и за публичното практикуване на ислямската религия. Окръжният прокурор по делото бе посочил, че въпросното сдружение е извършвало дейността си в нарушение на 5 закона. На съдебното заседание скандалната организация не е изпратила свой представител, нито адвокат. 

Прокурорът бе поискал прекратяване на дейността, тъй като тя противоречи на Конституцията и на законите в България. Съдията-докладчик по делото Веселина Кашикова прекрати въпросното сдружение и назначи ликвидатор.

През септември м.г. районният мюфтия Бейхан Мехмед категорично отрече пред БГНЕС в района да функционира незаконен ислямистки пансион за деца, тайно обучавани по Корана. Тогава той подчерта, че има пансион, но напълно легален и съобразен с всички регламенти, с одобрена от отдел "Образование" в Главното мюфтийство учебна програма, а имамът-преподавател е с диплом от Висшия ислямски институт. Духовникът гарантира, че на децата се преподава официалният ислям.

Също през септември и шефката на Регионалната агенция за социално подпомагане Нермин Мехмед бе категорична, че деца в риск в пансиона няма и условията за тях са отлични. В крайна сметка разследването по случая доказа, че "перфектният" пансион противоречи на законодателството и Конституцията, и постанови ликвидацията му. Така след жалбата на сдружението, създало и стопанисващо незаконния ислямски пансион, се стигна и до окончателното решение на апелативните магистрати за закриването му.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: