Пловдивският апелативен съд задържа под стража двама полицаи!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:23 / 15.03.2019
8178
Пловдивският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд - Пловдив, с което е била изменена мярката за неотклонение на полицаите С. М. и П. А. от "задържане под стража“ в "домашен арест“, като  ги остави ареста. Против определението в съда е постъпил частен протест от Окръжна прокуратура - Пловдив, в който се настоява двамата подсъдими да останат с мярка за неотклонение  "задържане под стража“.

Апелативните магистрати смятат, че не е достатъчно въз основа само на един аргумент - заради приключване на съдебното следствие, и по-конкретно, защото всички свидетели по делото били разпитани и нямало опасност подсъдимите да им въздействат, да се променя мярката на полицаите от "задържане под стража“ в "домашен арест“. Само по себе си, това не представлява ново обстоятелство и не може да бъде самостоятелно основание за промяна на мярката за процесуална принуда.

Първоинстанционният съд не е акцентирал върху факта, че срещу двамата подсъдими се води и друго наказателно производство отново за грабеж на цигари в съучастие и пак в качеството им на полицейски служители, а срещу подс. С. М. и за подкуп от 20 000 лв. посредством злоупотреба със служебно положение. При спазване на презумпцията за невиновност, съдебната практика е последователна, че наличието на друго висящо наказателно производство, следва да се разглежда като лоша характеристика за личността на дееца, която във всички случаи следва да се отчете при определяне на вида на мярката за неотклонение и за извод за наличие на реална опасност от извършване на престъпление.

От друга страна, следва да се сподели становището на окръжната прокуратура, че срокът на задържането под стража на двамата подсъдими М. и А. не е прекомерен, нито неразумен по стандартите на наказателния закон,  както с оглед на предмета и тежестта на обвинението и сложността на делото, така и предвид на процесуалното му развитие. В момента делото е в съдебната фаза. За това апелативните магистрати смятат, че двамата подсъдими полицаи остават в ареста. Определението е окончателно.


Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
22.11.2021 Пловдивски полицаи влизат в затвора, решението е окончателно!
20.04.2021 Съдът потвърди наказанията на бившия шеф на полицията в Раковски и неговите съучастници
08.07.2020 Няма прошка, решено е! Пловдивски полицаи влизат в затвора!
17.09.2019 Въпрос към пловдивски полицаи: Катаджии ли сте, или рекетьори? Отговор: От голямата къща сме!
18.05.2019 Съденият за подкуп бивш шеф на полицията в Раковски заведе дело срещу МВР заради уволнението си
05.04.2019 Закопчаните полицаи не признават вина
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).