Пловдивският Център за бизнес старт с още два успешни проекта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:53 / 14.04.2008
1050
Още две дами, които се обучаваха в Центъра за бизнес старт на Сдружение „Регионални научно-технически съюзи" в Пловдив, регистрират свои фирми. Бизнес проектите на Марияна Йорданова и Виолета Панайотова са в областта на земеделското производство и търговията с хранителни добавки, обясни изпълнителният директор на Сдружението инж. Розен Попов. Според него прилагането на наученото в курса за обучение на безработни в реални условия е най-доброто доказателство за ефективността на цялата програма за развитие на човешките ресурси и насърчаване на предприемачеството в региона.

Пловдивчанката Марияна Йорданова е икономист по образование, но се е записала на курса, за да се преквалифицира. Избрала е да развива собствен бизнес в земеделието, защото като инвалид ІІІ-а степен е била подценявана от досегашните си работодатели. Разберат ли, че съм трудостроена, веднага ми предлагат договор на минимална заплата, макар че нямам проблем да работя като счетоводител, твърди Марияна.

В момента тя живее в село Крислово и заедно със сина си отглежда крави и телета,  а от зеленчуците - зеле, тиквички и домати. Регистрирали са се като земеделски производители и в началото смятат да насочат усилията си едновременно в растениевъдството и в животновъдството. Накрая ще изберем по-печелившия сектор, казва Марияна Йорданова.

Семейството й е обработвало земя и преди години, но благодарение на Центъра за бизнес старт се запознава с европейските проекти за финансиране на земеделието, както и с преките субсидии за обработване на земя и отглеждане на животни.

Първата фирма на Виолета Панайотова е за дистрибуция на хранителни добавки. Като официален представител за България на френската компания „Метаром", тя ще търси корпоративни клиенти, които произвеждат бисквити, безалкохолни и слабоалкохолни напитки. Виолета ще им предлага хранителни добавки като карамелени пълнежи и ароматизатори, които все още не са застъпени сериозно на нашия пазар.

Артикулите отговорят на изискванията на ЕС за безвредност и качество, твърди начинаещата бизнес дама. Заедно с колегите си тя се обучава по проекта на пловдивското сдружение за развитие на човешките ресурси и насърчаване на предприемачеството в региона. Той се финансира по Програма ФАР, като курсовете са за безработни и заети лица, които искат да повишат квалификацията си или да сменят професията си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин за автобус на градския транспорт: Имах чувството, че...
Възрастна жена просълзи пловдивчани
Развръзка с пазара в пловдивския квартал "Столипиново"
Важно за пътуващите с влак от и за Пловдив
Безплатни изследвания днес в Пловдив
Препродажбата на билети продължава


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).