Пловдивските майстори празнуват, приемат в редиците си д-р Невен Енчев

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
12:26 / 12.12.2017
5020
Пловдивските майстори отбелязаха деня на Свети Спиридон, предаде репортер на Plovdib24.bg. Еснафско шествие мина по Главаната, на няколко пъти майсторите, пременени в автентични носии, извиха тежко хоро, а отправната точка бе храм "Света Петка", където бе осветен параклис "Св. Спиридон". Сред присъстващите бе и д-р Невен Енчев, който днес ще получи своето майсторско свидетелство за ювелир.

Денят на Свети Спиридон е известен още от Възраждането като "Денят на майсторите". Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия, но основна част от него бил и традиционния занаятчийски обред - въвеждането в майсторско звание.

Занаятчиите, празнично облечени, заедно с жените и децата си, начело със знамето на еснафа, иконата на светеца-покровител и музика, отивали в църквата за тържествен молебен. Целият еснаф - майстори, калфи и чираци, запалвали голямата свещ пред олтара. След литургията еснафът отивал на мястото, където чакало угощението. Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. 

Тук устабашията (най-стария и почитан майстор) извиквал кандидатите за майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, подарявал им от страна на еснафа скромен набор от инструменти и им плесвал по врата един шамар с думите: "Стани като мен"! В чест на светеца еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Курбанът се раздавал след приключване на църковната служба, разказаха от Етнографския музей.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).