ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски университет обяви датата за кандидатстудентския изпит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:34 / 09.02.2023Коментари (0)2708
При огромен интерес премина срещата дискусия с представители на средните училища и професионални гимназии от страната, на която Университетът по хранителни технологии беше домакин. Зала "Хоризонт“ едва побра гостите - директори, учители и ученици.

Тя беше открита от ректора проф. д-р Пламен Моллов, който заяви радостта си от препълнената зала "Хоризонт“ и увери присъстващите, че възможностите за реализация на завършилите УХТ са отлични.

Тази година УХТ отбелязва 2 важни годишнини – 70 г. от създаване на ВИХВП и 20 г. от неговото преобразуване в университет, отбеляза в презентацията си гл. ас. д-р Рада Динкова-Хаджийски. След като представи накратко историята на висшето училище, тя отбеляза, че 90% от завършилите започват веднага работа, 82% - са по специалността си, а 28% практикуват още по време на следването си.

И тази година първата предварителна кандидатстудентска сесия ще бъде през март, приемният изпит е на 18-и. Втората започва на 30 май, като изпитът е на 3 юни. Документи за редовния изпит на 1 юли ще се приемат между 13 и 30 юни. Трите класирания и записвания на приетите студенти са между 4 и 19 юли.

Зам.-ректорът доц. Христо Спасов поясни, че освен с изпити, с оценките от матурите и от задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии, учениците имат възможност да се борят за класиране в УХТ, ако се представят добре на една от двете форми на съвместна дейност между университета и училищата:

- Националният ученически конкурс "Млад изследовател 2023“;

- Състезания за ученици, станали вече традиционни.

В момента УХТ е организатор на най-големия ученически конкурс и макар че тази година ще се проведе само за втори път, участие в него са заявили 67 отбора, посочи доц. д-р Десислава Вангелова. Тя отбеляза, че през 2022 г. те са били едва 25. Темите сега са свързани основно с иновациите, традиционните български храни и нашите празници. Освен парични награди победителите в него ще получат и сертификати, които се приравняват на оценка от кандидатстудентски изпит, с която могат да участват в класирането за прием на студенти в УХТ. Това е супер!, възкликнаха ученици в залата. Традиционният Ден на отворени врати в УХТ ще се проведе, когато е финалът на Националния конкурс – на 28 април. Доц. Вангелова издаде, че тогава бъдещите студенти ще бъдат посрещнати с много изненади.

Голям интерес сред присъстващите предизвикаха и "Изнесените уроци в УХТ“, които гл. ас Ивелина Иванова презентира. Учители по биология, химия и физика могат да произвеждат практически уроци в лабораториите на университета. Това дава възможност на учениците практически да осмислят теоретичните знания от училище и да формират интерес към експерименталната наука, каза тя.

Възпитаниците на профилираните гимназии могат да провеждат учебна практика в производствените бази на университета, която подпомага адаптацията им към реалното производство.

Във втория модул зам.-ректорът доц. Атанаска Тенева запозна учителите с работата на Центъра за повишаване на квалификацията в УХТ, който дава шанс за обучение през целия живот, както и по заявки на потребителите. На първо място тя посочи, че тук преподавателите без педагогическа правоспособност биха могли да я придобият. Поне двама учители защитават всяка година докторска степен, каза тя. Доц. Спасов изтъкна, че докторантурите освен че повишават квалификацията, дават възможност за кариерно развитие на учителите. Той представи богата гама от програми, като поясни, че те могат да се провеждат в редовна, задочна и свободна форма по държавна поръчка или срещу заплащане.

Учители предложиха поне един път в годината УХТ да организира за тях курсове в различни сфери – кетъринг, сомелиерство, дегустации, които са им не само полезни, но и интересни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: