Пловдивски студенти за първи път на състезание по Права на човека

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:02 / 05.03.2020
1569
Между 28 февруари и 1 март 2020 г. във Вилнюс, Литва се проведе част от 8-мото поредно състезание по Права на човека (European Human Rights Moot Court Competition), организирано от международната студентска организация ELSA в сътрудничество със Съвета на Европа и Съда по права на човека в Страсбург. Пловдивският университет за първи участва на състезанието и беше представляван от отбор в състав от двама студенти- Виктория Стоянова, студент 3-ти курс, и Иванка Николова, студент от 2-ри курс на Юридическия факултет, придружавани от треньора си - адв. Николина Михайлова.

Отборът се представи отлично, като впечатли съдиите с добре формулирани аргументи. В хода на пледиранията момичетата се изправиха срещу отбори от Молдова и Украйна, успешно въплъщавайки се в ролята както на жалбоподатели, така и на правителството.

Състезанието се провежда изцяло по Европейската конвенция по правата на човека, като в продължение на над половин година студентите се учат да работят с Конвенцията на базата на специално съчинен казус. Всеки от отборите трябва да изготви аргументирана позиция и за двете страни- правителството на въображаема държава и жалбоподателите. Казусът тази година засяга множество правни проблеми - от задълженията на една държава да защитава човешките права на гражданите на друга в хода на военен конфликт, през правото на живот и забраната за изтезания до правото на дом. Прототип на казуса е реално дело, по което Европейския съд по правата на човека предстои да се произнесе.

Състезанието има писмена и устна част, като на база на комбинираната оценка на тези два етапа става ясно кои отбори ще продължат към финалите в Страсбург през месец май 2020 г.

Участието на студентите от Пловдив стана възможно с финансовата подкрепа на Адвокатска колегия - Пловдив и Висшия адвокатски съвет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).