Пловдивски писатели протестираха пред Областна управа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:08 / 04.07.2014
2134
Пловдивските писатели протестираха символично пред Областната управа срещу отдаването на търг на Къща "Ламартин", която от години ползват за своите изяви. Търгът за отдаване на къщата под наем на нови собственици, насрочен за днес, не се проведе поради липса на кандидати.

Близо 10-ина представители на Дружеството на пловдивските писатели се събраха още в 10 часа пред Областната управа, която чинно бе охранявана от Специални полицейски части и звено "Сигма". 

След 11 часа писателите бяха приети във фоайето на Областната управа от Стефан Каменов, директор Дирекция "Държавна собственост", който ги информира, че търгът не се е провел и че следващият е насрочен за след 1 месец.

Каменов каза, че не е безразличен към темата, тъй като майка му, Емилия Каменова, е също писател. Той увери, че дори да се намери наемател, договорът с него ще бъде прекратен в момента, в който писателите покажат решение на МС, че къщата им се предоставя безвъзмездно отново. 

Проблемът сега се състои в това, че писателите не са си подновили документацията, след като вече са дружество с обществена цел, а не частно дружество. Техният предишен договор е изтекъл. 

Сега отново трябва да депозират в Министерството на културата искане за предоставянето на Къща "Ламартин" за безвъзмездно ползване на тяхното дружество. 

Къщата "Ламартин" в Стария град е била дадена на Дружеството на пловдивските писатели с договор от Община Пловдив до 1998 г. Къщата е публична-държавна собственост и не може да се продава и да се ползва за търговски цели. Тя е обявена за паметник на културата от 1978 г.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
03.07.2014 Още по казуса "Ламартин"
30.06.2014 Дружеството на пловдивските писатели скочи на Каймаканов
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьорка: Стойте далеч от това място!
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...
Предприятие обясни разликата между "Разфасовка от птиче месо" и "...
Майка на загинал моторист: Сам поиска да дари органите си, ако с ...
Брутални сцени в църква в Пловдив, раниха полицай!
Полицията взима мерки за мача Локо - Левски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).