Пловдивската прокуратура повдига обвинения за смъртта на 14 деца в с. Джурково

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:12 / 10.11.2004
1265
Повдигнати са три обвинения на длъжностни лица за гладната смърт на 14 деца в дома за умствено увредени в село Джурково. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов, предаде Нова телевизия. Делото ще бъде внесено в прокуратурата до десет дни. Обвиненята за причиняване на смърт по непредпазливост са повдигнати срещу директора на дома Стефка Николова, главната сестра Румяна Янкова и фелдшера Красимир Ушев, които по това време са работели там.
Децата починаха вследствие на мизерията, студа и глада през зимата на 1996-1997 година. В смъртните актове е записано "остра сърдечносъдова недостатъчност". Като причини за смъртта им обаче експертизите сочат патологията, недохранването и студа. Някои от децата са агонизирали повече от седмица, преди да починат. Лекарствата в дома са били с изтекъл срок на годност. 13-14 годишни деца са тежали едва по 18 килограма. Служителите на дома твърдят, че зимата на 1996 г. била тежка, нямало достатъчно горива.
"В един момент в разрез с първоначалните данни се оказа, че в дома е имало в някои моменти и достатъчни средства, и достатъчно гориво за отопление. А тук имаме просто една професионална немарливост, неполагане на достатъчно грижи", коментира Атанасов.
Разследването за смъртта на 14-те деца е започнало едва през 1999 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).