Пловдивска шкембеджийница надви инспекцията по труда

Автор: Георги Василев
Коментари (39)
09:53 / 25.04.2020
54559
Популярната в Пловдив гостилница "Гълъба“, която се намира на Карловско шосе, беше глобена с 2000 лева от инспекцията по труда заради служителка, която била постъпила на работа, но не с трудов, а с граждански договор. След подадена жалба до районния съд, санкцията беше отменена, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Инспекторите по труда прекрачили прага на гостилницата през май м.г. и поискали да бъдат предоставени документи свързани с персонала на заведение. От тях било установено, че към в гостилница "Гълъба" била приета на работа служителка - с установено работно време, работно място и уговорено трудово възнаграждение, но без да е сключен с нея трудов договор в писмена форма. Вместо това бил сключен граждански договор, който бил предоставен в службата.

Веднага бил съставен акт с 2000 лева глоба, а по-късно било издадено и наказателно постановление.

Според Кодекса на труда, за да се обуслови и сключването на писмен трудов договор, трябва да бъдат конкретизирани всички елементи с трудов характер в  правоотношението  между работодателя и работника – длъжност, работно място, работно време, почивка, уговорено трудово възнаграждение.

В конкретния казус  в описанието на нарушението горепосочените елементи просто били изброени, но не и индивидуализирани.

Така за наказаното лице не било ясно какво е административното му обвинение. Заради липсата на въпросните реквизити, не можело да се уточни дали отношенията са равнопоставени като при граждански договор или при условията на власт и подчинение, като при трудовото правоотношение.

Поради тези причини съдът отменил глобата, а инспекцията по труда може да обжалва решението пред административния съд.

Виж коментарите (39)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).