Пловдивска компания рециклира пластмаса, но критично трови въздуха с нея

Автор: Георги Василев
Коментари (2)
09:14 / 01.05.2020
7920
Фирма "Европейска рециклираща група“ ООД, която рециклира пластмаса в северната промишлена зона, отнесе тежка санкция от пловдивската екоинспекция заради замърсяване на въздуха в града под тепетата, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Само преди дни глобата беше потвърдена от съда.

Служителите на РИОСВ посетили дружеството на 26 септември м.г. Тогава, в 13:20 часа постъпил сигнал на "зеления телефон" за усетена непоносима миризма на разтопена пластмаса. В 15:10 часа отново се обадили разтревожени граждани, които допълнили, че миризмата е остра и задушлива и предизвиква сълзене на очите и задушаване.

В 15:45 служители на РИОСВ вече били в цеха за рециклиране на отпадъци от пластмаса и производство на регранулат, който се намира на улица"Рогошко шосе" № 6А. При проверката е установено, че постъпилите на площадката пластмасови отпадъци, се складират, сортират се ръчно и след това постъпват в инсталацията за рециклиране – там се раздробяват, изпират и сушат. Обработеният материал се гранулира, а след това  гранулите се охлаждат,събират и опаковат.

При извършената проверка се установи, че емисиите формирани при производствената дейност от инсталацията за рециклиране на отпадъци от пластмаса се изпускат неорганизирано в атмосферния въздух. Не е осигурено улавяне, пречистване и извеждане в атмосферния въздух на производствените газови  потоци,  формирани  от  инсталацията,  разположена  в  производственото хале.

Проверяващите са констатирали също така , че формираните отпадъчни газове от инсталацията се разпространяват неорганизирано от площадката на обекта. В производственото хале се извършва дейност при отворени врати и прозорци. Видно е и отделяне на прахообразни вещества от инсталацията. Производствените газови потоци от дейността на дружеството, носители на емисии на вредни вещества, се изпускат в атмосферния въздух неорганизирано. Отделяните от процеса екструдуране и гранулиране вредни вещества - органични прахообразни вещества, бензен и полициклични ароматни въглеводороди и др. не се отвеждат в атмосферата организирано.

Констатирано е също така , че от страна на дружеството не е осигурено организирано изпускане в атмосферата чрез изпускащо устройство - комин, канал и др. Собственикът не е осигурил улавянето на формираните от процеса вредни вещества (замърсители), не е изградил и не е оборудвал изпускащо устройство с точка за взимане на проба, осигуряващо извършване на регламентирани измервания, в съответствие с изискванията на действащите стандартизационни документи. При извършваната дейност, а именно рециклиране на отпадъци от пластмаса от процесите сортиране, екструдиране и гранулиране е причинено неорганизирано изпускане на вредни вещества (заямърсители) - органични прахообразни вещества, бензен, полициклични ароматни въглеводороди и др. вещества в атмосферния въздух от площадката на обекта.

Веднага бил съставен акт с глоба от 2000 лева, а по-късно било съставено и наказателно постановление, което вече е потвърдено от съда. Дружеството може да обжалва.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).