Пловдивчанка бясна заради храната, която дават на децата в училище

Автор: Мариана Панчева
Коментари (14)
08:57 / 22.03.2017
17489
Бивши и настоящи ученици от
СОУ „Димитър Матевски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Изключително емоционално писмо изпрати до редакцията на Plovdiv24.bg пловдивчанка, чието детенце посещава СУ "Димитър Матевски". 

Ето и разказа на жената, подписала се като майка, която повече не може да търпи:

"Пиша Ви по повод поредната гавра с децата ни в училищния стол. От 4 години детето ми учи в това училище и се храни в училищния стол. Не веднъж се е оплаквал от храната, която е ял там. 

Много често "лелите" в стола заменят един вид ястие (за което предварително съм платила) с друго, но когато ми се обади вчера с: "Моля те, мамо, не искам да ходя повече на стол. Рибата, която ми дадоха, беше отвратителна, а салатата имаше мирис на развалено и вкус на развалено", не издържах! 

Писани са толкова оплаквания от родители, свикана е комисия относно качеството на столовата храна, но вече четвърта година резултат няма никакъв. Кухнята се обслужва от една и съща външна фирма, чийто договор нямало как да бъде прекратен. Не можело и да ползваме фирма за кетъринг, защото нямало къде да ядат децата, тъй като и столът се стопанисвал от същата фирма и не можело да се внася храна отвън.

Лично съм опитвала кюфтетата с доматен сос и бяха с препечена коричка отгоре, напълно сурови отвътре и с напълно сурово брашно отдолу, добре "цопнато" в соса. Не съм от най-капризните, но това беше трудно за преглъщане. Сигурна съм, че ако попитате децата ще получите още хиляди подобни примери.

Бих искала да разбера какво трябва да се случи, за да се вземат мерки най-накрая и да се спре гаврата с децата ни? Кой контролира ежедневното качество на храната? Колко оплаквания трябва да се получат, за да се вземат мерки? Трябва ли да се стигне до трагични инциденти, за да има някаква промяна? Или може би трябва да се стигне до саморазправа?

Вчера детето ми е обядвало филия хляб за над 2 лева. Мога да го преглътна, ако беше просто инцидент, но за жалост е почти ежедневие. Ситуацията с т.н. "училищна лафка" е абсолютно същата и се стопанисва от същата фирма.

Много се надявам ХЕИ като контролен орган да успее да направи нещо, но едва ли може да си позволи ежедневни проверки. Все пак се надявам, че ако ХЕИ и Plovdiv24.bg като най-четената електронна медия в Пловдив работят съвместно, може да има някакъв резултат.

Аз нямам доказателства за твърденията си, но Ви изпращам малко снимки, за да прецените и проверите дали тези храни и играчки са разрешени да се продават в училищния стол и да изкажете мнение дали столовете, на които стоят децата от СУ "Д. Матевски", трябва да са с такава хигиена и дали тази година са били чистени според вас.

Аз не разбирам, няма нужната компетенция, но за мен това не е нормално!!!

П.С. По думи на управитеката са имали проверка в четвъртък от Агенцията по храните и всичко, което се продавало, било отговаряло на нормите и фигурирало в списъците с разрешената храна. На снимките виждам бонбони и чипс, и много захарни изделия. Надявам се на становище от компетентните органи по така приложените снимки".

Наш репортер незабавно се свърза с директора на училището. Той обаче остана крайно учуден от конкретните оплаквания.

"При нас подобни сигнали няма", коментира Николай Георгиев, но все пак призна, че преди години е имало ситуация, наложила назначаването на проверка в столовата, която проверка обаче не успяла да докаже нередности.

По думите му столът е отдаден под наем на фирма с дългогодишен опит, но бе категоричен, че ще проведе своя проверка и ако има проблем, той ще се поправи. 

Виж коментарите (14)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).