Пловдивчанка: Дадох 12 000 лева за ремонт. Минах тънко, защото наех майстори от моя блок

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:07 / 10.05.2023
13912
Ремонтът на един средно голям български апартамент в момента излиза около 20 хиляди лева – колкото струваше една панелка в края на соца и в началото на демокрацията, когато много хора си купиха жилищата.

Както самите материали, така и трудът на майсторите поскъпнаха с около 50% за последните година – година и половина. А ако се смятат цените отпреди пандемията, поскъпването на практика е двойно, изчислява "24 часа".

Майсторите пък са толкова малко и толкова заети, че понякога за елементарен ремонт се чака по половин година.

В Пловдив домашните ремонти също се оказват все по-скъпи. Уж голям град, но недостигът на майстори принуждава мнозина да ги отлагат, докато се освободят качествени специалисти.

“Дадох 12 000 лева за ремонта на банята, мокрото помещение и тоалетната. Изкъртихме всички плочки и поставихме нови, подмениха тръбите, боядисахме стените и монтирахме ново казанче", заяви Петя Несторова от пловдивския район “Западен".

Тя живее в апартамент от 92 квадрата в блок, построен през 1985 г. Това е първият цялостен ремонт, който прави на тези помещения. Твърди, че е минала по тънката тарифа, тъй като майсторите били от техния блок и се разбрали за по-евтини цени.

“Но поставянето на плочки ми излезе все пак 80 лева на квадратен метър. Повсеместно обаче взимат по 100 лева и нагоре.

Ако си купите по-големи плочки, става още по-скъпо, тъй като те трябва да се режат", добави Петя.

Именно плочкаджиите са най-търсени на пазара поради естеството на работата им. Хората предпочитат да платят на майстори, а не да се занимават сами с тази работа, защото има голяма вероятност още на първата година да се наложи да викат отново специалисти.

Бояджиите пък определят цената в зависимост на обема на помещението, което трябва да боядисат. Например за стая с големина 4 на 4 метра в един цвят искат 100 лева.

Но зависи и от състоянието на стената – ако отдолу има латекс и стената е била шпаклована, е лесно и евтино. Но ако не е, трябва да се свалят примерно старите тапети и да се прави замазка, което е съвсем отделна работа и струва пари.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).