Пловдивчанин с интересни идеи за паркирането в града

Автор: Васил Динев
Коментари (21)
17:30 / 23.07.2016
12042
Читател на Plovdiv24.bg се свърза с редакцията на сайта, за да сподели своите виждания относно проблема с паркирането в Пловдив, който напоследък става все по-осезателен:

"Здравейте. Всеки ден виждам новини и снимки на поредния паркирал по селски шофьор. Не одобрявам по абсолютно никакъв начин подобен вид паркиране и затрудняване на движението както на коли, така и на пешеходци. 

Самият аз съм шофьор от близо 10 години, с ежедневно шофиране в целия град и виждам ежедневната промяна в движението - увеличава се броят на колите, увеличава се и броят на хората, както и интензивността на движението им из града.

Изпитвам наистина голямо затруднение в намирането на място за паркиране, а и разположенията, времетраенето и цената на прословутата "синя зона" за меко казано покъртително глупави. 

Постоянно се говори за ограничение на движението и паркирането на автомобили във все повече зони в града (не протестирам за зони като "Капана" и Стария град). Как човек, работещ в района на центъра и живеещ в друг квартал (например "Тракия" или "Смирненски"), да отиде до работа и да паркира спокойно за 9 часа колата си с постоянен страх от това дали е паркирал правилно, дали няма да му се лепне стикер за неправилно паркиране, да мине "паяк" или просто някой друг, решил, че мястото е негово, няма да му направи някоя поразия по колата (я да му надупчи гумите, да надере купето). 

Да не говорим за другите задължения след работа - прибиране на съпрузи от работа, децата от градини и училища. Всичко това, дори извършвано с един автомобил, изисква място за паркиране или поне престой за 10-15 минути.

Вечер, когато всички се прибират по домовете си, проблемът с паркирането остава - как в междублоковото пространство с площ 40 на 5 метра да се паркират автомобилите на близо 60 семейства (давам пример с моя квартал - "Смирненски")?

Безумието е, че всички се налага да паркираме на принципа "кой където свари", което съответно води до пречки при влизане и излизане от паркинга, на всичкото отгоре и до заварване на залепени стикери за неправилно паркиране сутринта (ами нормално, като се налага да спираме и по тротоарите...).

Отчитам и факта, че когато са строени повечето жилищни сгради, броят на автомобилите е бил десетки, дори стотици пъти по-малък. Добре, ама от много време вече не е така. Ама изобщо не е така!

Броят на хората в града нараства ежедневно, а с тях и броят на автомобилите (съвсем "неочаквано"). Сега трябва да се дават 15 лева месечно за запазване на паркомясто (и то естествено няма да има за всички).

Добре, същият пример - междублоково пространство с размери 40 на 5 метра пред блок с над 60 семейства. Колко коли могат да спрат там? 20. Останалите? Какво се случва с тях?

Добре де, след всичко това - къде всъщност да се паркира? Няма предвидени места за паркиране на живеещите в блоковете.

Защо няма дори идея за изграждане на надземни или подземни паркинги в жилищните зони? 

Отново давам пример - редовно пътувам до Германия. През 2007 година бях там за малко повече от месец. Тогава видях нещо, което на мен като българин ми се стори космическо чудо - за 3 месеца се разкопава двор на училище, изкопава се огромна дупка и се прави двуетажен подземен паркинг за близо 300 автомобила, отгоре се полага нова настилка за децата от училището и в началото на учебната година всичко е все едно не е имало строеж. Просто ей така. Нещата могат да се случват.

Отново в моя квартал има подходящи места за обособяване и на надземни паркинги. Защо не се правят??? Общината не иска ли да прибира пари от нещо, което е в полза и на двете страни - колите са паркирани и не пречат, шофьорите са спокойни, а общината има регулярни и постоянни приходи? Само аз ли виждам положителното в това?

Ако това се случи в България, и по-конкретно в моя жилищен квартал съм съгласен да плащам и повече от 15 месечно като наем за паркомясто, но колата ми е в паркинг, не я пече слънце, не я вали дъжд, не се притеснявам къде и как съм спрял и дали няма да преча на някого да мине - шофьор или пешеходец.

Обръщам се към колегите шофьори - мислете малко повече при спиране и паркиране. Всички сме достатъчно изнервени и все по-нетолерантни един към друг. Това е повече от война, тези нерви могат да се спестят и на нас, и на пешеходците с малко повече разум при шофиране.

Обръщам се и към пешеходците, които редовно изпращат снимки на неправилно спрели и паркирали автомобили - проявете и малко разбиране към нас, шофьорите. 

Далеч не е елементарно да се намери подходящо място за спиране, престой или паркиране. Отново подчертавам - не одобрявам спирането по каруцарски начин без мисъл.

И накрая се обръщам към управниците в общините, областите и държавата - хора, вземете се в ръце, помислете в тази посока, направете живота и на простосмъртните по-хубав. 

Облекчете малко движението, направете малко паркинги. Направете ежедневието на хората малко по-поносимо, поне от тази гледна точка.

И като ще бъдем Европейска столица на културата - всички тези хора, които ще дойдат в Пловдив, много от тях с автомобили - те къде ще спират? Хубав ден!".

Виж коментарите (21)

Още по темата (229):
27.04.2024 Нов паркинг ще бъде изграден в Пловдив
14.03.2024 Пловдивчанин: Този е наследник на хан Крум
13.02.2024 Сигнал: Плащаш едно паркомясто, а получаваш три
28.01.2024 Ще бъде ли решен въпросът с паркирането в "Центъра", кметът обеща
20.01.2024 Пускат на търг 3 дка в "Тракия", ще правят временен паркинг
19.01.2024 Пловдивчанин: Наглостта расте с всеки изминал ден
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).