Пловдивчанин опита да спре решение на районен кмет

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:30 / 22.10.2022
4680
Сигнал на читател на Plovdiv24.bg относно обезопасяването на булевард  "Свобода":

"Здравейте, пиша Ви относно решението на нашия районен кмет Димитър Колев да "обезопаси" преминаването на пешеходци по бул. "Свобода" с изграждането на повдигната пешеходна пътека, като заявява, цитирам: "Тя ще е срещу пресечката на улица "Инженер Стефан Христов Гешов“ и ще осигури безпрепятственото преминаване на гражданите към големите хранителни магазини на "Пещерско шосе". Точно на това място към момента имаме постоянно рисково пресичане от страна на пешеходци, което създава предпоставки за пътни инциденти".

Статията е "Обезопасяват пресичането на ключови места в "Западен".

Господин Колев,

като жител на район "Западен" и ежедневно използващ бул. "Свобода" в цялото му продължение както с автомобил, така и пеша, искам да изкажа несъгласието си с това Ваше решение.

Проблемът не е никъде другаде, освен във възпитанието и културата на поведение на пешеходците, защото буквално на 50 метра има пешеходна пътека със светофар на кръстовището на бул. "Свобода" с ул. "Владивосток", където те могат да преминат, а също така и до прелеза на бул. "Копривщица" (на 100 метра) има още една пешеходна пътека с велоалея.

И двете пешеходни пътеки са еднакво удобни и близко до хранителните магазини на "Пещерско шосе" (дори тази на бул. "Копривщица" е директно свързана с тях). Абсолютно излишно е да се прави нова пешеходна пътека при съществуването на две такива в непосредствена близост.

Още повече, от пешеходната алея няма излаз на бул. "Свобода", там имаше тревна площ, стъпкана от хора, които ги мързи да изминат разстоянието до двете съществуващи пешеходни пътеки в близост, непосрведствена близост при това. Аз също ходя пеша до хранителните магазини на бул. "Пещерско шосе" почти ежедневно и мога да кажа от личен опит, че и двете пешеходни пътеки са много удобни и абсолютно достатъчни за потока пешеходци.

Подходът трябва да бъде точно обратното - в ограничаването на пешеходното пресичане там и задължаването на пешеходците да използват съществуващите пешеходни пътеки, а не да се стимулира пресичането тип "мързи ме да направя 50 крачки повече, ще пресека през тревата и на забранено място, ще попреча на шофьорите и ще изложа живота си на риск, само и само да не ида да пресека на 50 метра на пешеходната пътека". Това място трябва да бъде забранено за пресичане още по-строго.

Изграждането на пешеходна пътека на посоченото място ще затрудни движението в този участък, като той в момента е един от малко останалите спокойни, безконфликтни и безпроблемни. Изграждането на такава пешеходна пътека ще затрудни левия завой на идващите от бул. "Копривщица" към ул. "Инженер Стефан Христов Гешов", като тук ще бъдат намесени и пешеходците, които ще затруднят допълнително движението и преминаването през този участък, тъй като желанието да завиеш наляво от и към ул. "Инженер Стефан Христов Гешов" ще създаде задръствания на това място и ще доведе до движение "тръгни-спри" при наличието на светофар след 50 метра, на прелез да 100 метра, които имат достатъчна инфраструктура да се осигури безопасно преминаване на пешеходците.

Град Пловдив става все по-задръстен със светофари и пешеходни пътеки на 50 метра една от друга, нека оставим поне малка глътка въздух за бързо и спокойно преминаване, поне където няма проблеми.

Затова, моля Ви, не изграждайте там съоръжение, което ще донесе повече вреди, отколкото някакви (евентуални) ползи, и то за шепа хора, нежелаещи да спазват правилника за движение по пътищата.

Благодаря Ви.

Изпращам становището си чрез www.plovdiv24.bg, защото това се оказва единственият сигурен начин човек да достигне до институциите в днешно време и да получи отговор, за което Ви благодаря!"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).