Пловдивчани харесват "Дефиле на младото вино", искат го за национален фестивал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:49 / 22.11.2010
1860
Оживление и гостоприемство в Стария град. Такива са запазените впечатления на повечето запитани пловдивчани за миналогодишното "Дефиле на младото вино". Пет дни преди второто издание на фестивала хората приемат с одобрение провеждането на празника.

"Помня по-различното оживление в Стария град, което ме накара да погледна възрожденските къщи по друг начин. У мен е останало приятното чувство за гостоприемство и топло приканване с чаша вино", спомня си Виделина Гандева. Тя работи в сферата на туризма и за нея това е фестивал, който има потенциал да привлича много български и чуждестранни туристи.

"Прекрасна идея, нека стане голям национален фестивал", пожелава Пламен Димов от Стара Загора, който през уикенда е решил да посети Стария град. "Нашите вина по нищо не отстъпват на френските, италианските или на тези от Чили и Аржентина. Това е мнението на мои приятели и познати оттам, които са опитали българското вино", твърди Димов. Според него Пловдивският лозарски район е най-силният в страната и най-много му приляга да бъде столица на винения туризъм. Още по-оптимистичен е Иван Сотиров от Пловдив, който иска Дефилето да бъде цяла седмица, а не само два дни. Форматът му да стане по-широк - в цялата страна да се провеждат конкурси за най-хубаво младо вино, а финалът да бъде в Старинен Пловдив.

Първото "Дефиле на младото вино" през миналата година събра над 3 хиляди гости от Пловдив и страната. То се проведе през последната събота и неделя на месец ноември и в него участваха 17 винарски изби. "Празникът бе посрещнат от пловдивчани и гостите на града с радушен, бих казал възторжен, прием. Запазил съм впечатления за чудесни вина и прекрасни техни демонстранти. Най-вече за съживения от хорската глъч, одухотворения от човешкото възприятие на красотите на архитектурата, природата и съкровищата на колекциите Стар град", казва Любозар Фратев, председател на Организационния комитет на "Дефиле на младото вино"2010 и на Съвет по туризъм - Пловдив.

По думите му щом хората, градът и винарите го искат, организаторите трябва да направят празника хубав. Той трябва да стане още по-весел, по-интересен и с още по-добри вина. Ще се обогатява всяка година с културна и друга съпровождаща програма, но не трябва да се измени на основната идея - промотиране на младото вино на фона на безценното ни културно наследство.

"Празникът е модел на симбиоза между виното и културното наследство, стимулиращ развитието на туризма. Известно е, че България има огромен потенциал за развитие на културно-историческия и винения туризъм. Както и че Пловдив и Тракийския регион са едни от най-добрите места за това. С този празник ще привлечем наши и чуждестранни туристи както в града, така и във винарските изби, които изобилстват с прекрасни вина и сладкодумни разказвачи", допълни още г-н Фратев.

По традиция предстоящото "Дефиле на младото вино" ще се проведе през последния ноемврийски уикенд - на 27 и 28 ноември. Въпреки икономическа криза и нелеката година, на поканата на организаторите се отзоваха 20 винарски изби от различни лозарски региони.

Организатори на празника са: Съвет по туризъм-Пловдив, Община Пловдив, Национална лозаро-винарска камара, Асоциация на българските винари, ОИ"Старинен Пловдив", Европейски рицарски орден на виното-Консулат България с медийната подкрепа на Plovdiv24.bg.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Помощникът на Николай Пловдивски с голям шанс да стане сливенски ...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).