Plovdiv24.bg представя големия проект за Тютюневия град! Част I - Емблематичната ул. "Иван Вазов"

Автор: Мариана Панчева
Коментари (8)
08:50 / 18.02.2018
10425
В поредица от публикации Plovdiv24.bg ще представи на своите читатели, a и на всички пловдивчани плановете по проекта за реконструкция и благоустройство територията на Тютюневия град. Те действително са впечатляващи и разкриват желанието на Община Пловдив в най-скоро време зоната да бъде обхваната от пълна промяна.

Тютюневия град се състои от около 30 склада, повечето от които се рушат и пустеят с годините. Той обхваща района между ул. "Иван Вазов", ул. "Авксентий Велешки", бул. "Христо Ботев", Стояна и Централна гара. А най-емблематична в този уникален квартал е точно ул. "Иван Вазов". 

Първоначално улицата носи името "Станционна"(заради това, че свързва центъра на града с Централна гара, която някога в представите на пловдивчани се е намирала много, много далеч). Първата къща по улицата е построена около 1874 година от италиански търговец, в последствие мястото бързо печели огромна популярност. От 1920 година започва да се нарича "Иван Вазов". През 1992 година е обнародвана като паметник на градинско - парковото изкуство, а от следващата година е в режим на опазване на исторически зелени площи в Централната градска част. Прословутото озеленяване е дело на Станчо Станчев, който пък (през 1901 година) става първият българин на длъжност "главен градинар". Всъщност всички са категорични, че улицата дължи униклания  си облик именно на озеленяването, осъществено с един вид - чинари, днес всички те над 100 години. 

И така - големия проект, възложен от Община Пловдив обхваща основно две зони в Тютюневия град, едната от които е точно "Иван Вазов" (от Централна гара до площад "Централен"). 

Кратка информация от Общината за улицата в цифри сочи, че тя е дълга 800 метра и широка 24 метра ширина. Ширината на платното е 12 метра, движението е двупосочна, тротоарите и от двете страни са по 6 метра. И още - бордюрите са гранитни, настилката паважна. Тротоарите са с разнородна форма, шахти, решетки и прочие елементи на инфраструктурата са за подмяна в по-голяма част от зоната...

И тук идва моментът с ремонта - проектът предалага два противоположни варианта. 

Вариант 1 предлага обединяване нивото на улицата с нивото на тротоара, при което уличното платно да се повдигне, настилката му да се пренареди, а тротоарите да се обзаведат с паважна настилка. 

Вариант 2, обаче, запазва съществуващите нива на тротоарите и на пътя, отново предвижда пренареждане паважа на улицата, предвижда и запазване на гранитните бордюри. За тротоарите пък се предлага настилката да се подмени с бетонови вибропресовани плочи с големина и шарка, които да хармонизират с визията на целия ансамбъл от сгради и улицата като цяло. 

Има обаче няколко екстри и любопитни предложения, които са общи и за двата варианта. 

Така например идеята е в бордюрите да бъдат вградени метални плочи или елементи, които да съдържат информация за емблематични сгради по улицата. Има идея в новата настилка по тротоарите да бъдат вградени текстове, фрази и строфи от поета Иван Вазов, с което да се акцентира върху важността и уникалността на улицата. Има и идея в настилката пред НУМТИ "Добрин Петков" да бъдат вградени елементи и характерни шарки, изобразяващи например петолиние и ноти. 

Желанието на Общината е пълна подмяна на осветлението по улицата - новите осветителни стълбове и лампи да бъдат максимално близки по визия на осветители от архивни снимки от началото на 20 век. Като цяло се залага на 9-метрови масивни стълбове с допълнителни лампи на по-ниско ниво за пешеходците. Между стълбовете ще има опънати стоманени въжета, на тях пък допълнително ще може да се монтират още лампи или улична украса. 

И още - предвижда се също около чинарите по продължението на улицата да има пейки, ще се оформят кътове за почивка, съществуващата растителност пък ще се запази максимално, ще се премахва само тази в най-лошо състояние и след това задължително ще се приложи компенсаторно залесяване. 

Като финални щрихи - тротоарите ще се оформят при спазване на всички установени правила и норми с необходимите скосения, ще се изгради и достъпна среда. 

Очаквайте продължението!


Виж коментарите (8)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).