Пловдив втори по приходи в държавния бюджет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:29 / 16.12.2016
5794
Института за пазарна икономика изготви доклад, в който посочват колко важна е ролята на обособяването на икономическите центрове в страната относно изясняването на различията и бедността по региони, съобщава "Стандарт". 

Областите, които генерират внушителна част от държавните приходи, представляват икономически центрове. За 2014 година всички генерирани доходи са близо 35 млрд. лв., като 9 млрд. лв. идват от София. 

Следващите два икономически центъра с регистриран най-висок дял от годишния приход са Пловдив и Варна със съответно 3 млрд. лв. и 2,4 млрд. лв. След тях се нареждат областите Бургас и Стара Загора с 1,7 и 1,6 млрд. лв.

Основните фактори относно риска за попадане в бедност са образованието, икономическата активност и населеното място. Според проведения преглед постепенното налагане на тези икономически центрове може да послужи за обяснение на проявленията на бедност по региони. Факсимиле: ИПИ 

Отличаването на петте главни области, които генерират най-високи доходи към общите на страната, довежда до значително по-ниски приходи в по-отдалечените от тях райони. По-ниската икономическа активност в Северозападния и Северния централен район се обяснява именно с липсата на такива центрове, освен Варна, в областта. 

Именно в тези райони е най-осезаем ефектът на социалните трансфери - пенсии и социални плащания, които макар да свиват относителната бедност в рамките на района, не могат да компенсират липсата на трудови доходи и съответно изоставането спрямо по-развитите райони на страната, посочват от ИПИ. Разпределението на пазарни райони на труда разкрива някои интересни факти. Във всяка от по-развитите области се засилва значението на самия икономически център.

Както обикновено това се отнася за столицата, Пловдив и Варна, но в последните години и Бургас спада към тази категория. Относно Северозападния и Северния централен район фокус се поставя върху Велико Търново и Плевен, които стъпка по стъпка започват да играят все по-важна икономическа роля за страната.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
In Memoriam: Иванка Ройдова-Американката вече не е между живите
Майка от Пловдив: Кристиан едва не уби мен и детето ми
Александър Симов и Иван Петков стартираха кампанията на социалист...
Пловдивски общинари викат за Ботев довечера
Последна информация за пожарникаря, върху когото падна огромно дъ...
Без учебни занятия в пловдивско висше училище на 20 май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).