Пловдив става част от семейството на средновековните фестивали

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
13:30 / 02.06.2018
8499
Средновековието ще се настани из поляните в подножието на Младежкия хълм.

Какъв живот са водили съгражданите ни от 13, 14 и 15 век; какво са хапвали и пийвали; какви са били битките им и как са ги водили; какво са почитали; що за поезия е разтапяла душата им; какви песни са пели и как са се забавлявали...? Всичко това съвременните пловдивчани, а и любопитните гости на града под тепетата ще могат разберат по време на двата фестивални дни на "Животът в Пловдив през Средновековието". Събитието е планирано за 23 и 24 юни, организира се от фондация "Българско историческо наследство", финансирано е от Община Пловдив и официално е заложено в Календара на културните събития за 2018 година.

"Идеята ни е фестивалът да се превърне в ежегоден и да добие европейска величина", разказа за читателите на Plovdiv24.bg Кирил Ненов, председател на фондацията. Младият мъж е с 12-годишен опит в популяризирането на българското средновековно минало.

За участие вече са потвърдили 120 души от България и Европа, посочи той, разкривайки и части от наситената програма: в списъка са презентация по средновековна фехтовка; състезание по стрелба с лък, стрелба с камъни и хвърляне на копие; боеве със средновековно снаряжение; надбягване с чували и дърпане на въже. Ще има средновековен военен лагер с истински землянки. Шатри ще предлагат ядене и пиене по средновековни рецепти; за веселието ще се погриже средновековен шут, средновековен театър, а за малчуганите и средновековен куклен театър. Ще бъде показана възсатновка на народния празник Еньовден (Лятното слънцестоене) както се е празнувал през Средновековието. В програмата е и огнено шоу на кокили, четене на средновековна поезия в оригинал, както и вдъхновяващ концерт на гостуващите за първи път в Пловдив средновековни музикални формации Ambient Folklore, Der Dudelgeist и Eriney.

Какво още да очакват пловдивчани от големия средновековен фестивал - чуйте от Кирил Ненов в голямото интервю на Plovdiv24.bg. 



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
23.06.2018 Уникалният средновековен фестивал на Пловдив започва, ето голямата
програма
02.05.2018 Младежкият хълм става сцена на много интересен средновековен фестивал
10.12.2017 Младежкият хълм ще се превърне в сцена на средновековен фестивал
Още новини от Новини от Пловдив:
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).