Пловдив сред областите с най-много открити нови работни места

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:17 / 29.11.2017
5213
София остава областта с най-силна икономика. Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също се характеризират с много добри икономически показатели. Това показват последните данни от изследването "Регионални профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика.

В дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност.

"Разликата в благосъстоянието между най-богатата област (столицата) и най-бедната (Сливен) в последните години се колебае около 4,5 пъти", коментират от ИПИ.

"През третото тримесечие броят на заетите в Южна България е с 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора.

Работните заплати също се увеличават, но последните данни на НСИ сочат, че ефектът на столицата върху средното заплащане за страната става все по-осезаем. През третото тримесечие на 2017 г. няма друга област освен столицата, в която заплащането да е над средното за страната. Трайни процеси на застигане на средните нива се забелязват само в две области - Пловдив и Плевен. Обратната динамика се наблюдава в области като Видин, Силистра и Кюстендил", съобщават от ИПИ.

"Качеството на образователната система в България продължава да е ниско. Делът на отпадналите се повишава в последните данни, а през 2016 и 2017 г. делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям откакто се провеждат зрелостни изпити", коментират от ИПИ.

"Представянето на 28-те български области по редица образователни индикатори показва и големите разлики между отделните области. За поредна година първенците в класирането са областите Смолян, София (столица) и Велико Търново. Смолян е ярък положителен пример за видимо подобряване на училищното образование в рамките само на няколко години", обясняват от ИПИ.


Виж коментарите (4)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).