Пловдив си връща славата на най-големия център по консервна промишленост у нас?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:39 / 03.02.2014
7471
Пловдив е на път да върне славата си на най-големия център по консервна промишленост у нас. Това ще стане възможно с изграждането на новата индустриална зона "Тракия", която е проект на "Сиенит холдинг" и ще се изпълнява съвместно с израелски партньори.

"Внесли сме предложението в Агенцията за инвестициите и оттам в Министерството на икономиката, където кандидатстваме за приоритетен проект", обясни Пламен Панчев, който е председател на Съвета на директорите на компанията.

Проектът обхваща общините Пловдив, "Марица", Раковски, Куклен, "Родопи", Съединение и Първомай. Освен "Сиенит" и израелците от "Сензор-С" участват още няколко фирми като "Булплод Тракия" - също българо-израелска фирма, ПТЗ-Куклен, акционерно дружество между "Сиенит" и КЦМ, "Сифер", която е българо-италианска фирма. Идеята е да се съберат предприятия от хранително-вкусова промишленост, като ще се заложи на преработка на селскостопанската продукция плюс тържище. 

"Ще се върви успоредно с укрепването на селскостопанските производители в района, а те от своя страна ще имат сигурността, че ще реализират продукцията си. Когато производителят е спокоен и по-сигурен в реализацията на продукцията, той ще произвежда", категоричен е Панчев.

Включването на преработващи предприятия в проекта за икономическа зона "Тракия" е другият важен момент, защото така качествената стока ще заминава за директна употреба, а недотам качествената ще отива за преработка. Вече е създадено акционерно дружество, в което участват няколко по-големи селскостопански производители от региона и над това се надгражда. 

"Ще дойдат преработвателите, ще дойдат предприятия за опаковки, за сушени плодове и зеленчуци, за сокове", надява се Пламен Панчев. 

Той подчертава, че всичко това съвпада и с новия период на европейските програми от 2014 до 2020 г., което също ще помогне за развитието на проекта. Към него проявява интерес и Китай. Има идея в зоната да се изгради и образователен център.

Индустриална зона "Тракия" ще бъде разположена на площ от 10 700 000 кв. м, инвестициите в нея са на стойност 800 милиона евро, а работните места ще са 30 000.


Източник: klassa.bg

Виж коментарите (1)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).