Пловдив се разширява на запад с новия квартал "Смирненски IV"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:35 / 01.07.2007
29600
С изработения проект на Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) зоната "Прослав - контактни територии" вече се оформи като нов квартал на Пловдив, който е част от структурата на бъдещия мегакомплекс "Смирненски" в район "Западен". Над 80% от имотите там са частни, като собствениците им не можеха да ги ползват пълноценно, тъй като имаха статут на земеделски земи. Проектната територия, наречена с решение на пловдивския общински съвет квартал "Смирненски IV", възлиза на 89.2 ха и обхваща терените покрай "Пещерско шосе", ограничени на запад от квартал "Смирненски III", на север от река Първенецка, на изток от северната граница на "Парк Отдих и култура", и на юг - от жп линията Пловдив - София.
През 2006 г. по реда на Закона за обществените поръчки община Пловдив възложи двуфазното проектиране на устройствения план на софийската фирма "Вертико" ЕООД. Главни проектанти са арх. Диана Петкова - ръководител, инж. Огнян Бъклов и инж. Светлозар Благоев. Одобреният от Експертния съвет по устройство на територията Окончателен проект на ПУП-ПРЗ "Смирненски IV" е обнародван в бр. 45 от 8 юни на Държавен вестник. След изтичане на едномесечния срок за възражения от заинтересуваните лица планът ще бъде внесен за одобрение от общинския съвет и публикуван в Държавен вестник.

План за регулация
При изработването на плана за регулация на квартала е залегнал принципът за приемственост, като съществуващите пътни трасета са запазени и разширени в оптимални граници с минимално засягане на имотите. Съгласно предвижданията на Общия устройствен план на Пловдив през средата на проектната територия минава Южната транспортна тангента на града, която е предвидена с две двулентови платна и разделителна ивица между тях. Другото важно трасе - продължението на бул. "Пещерско шосе", се разширява, като достига профила на артерията от кръстовището й с бул. "Копривщица" - две двулентови платна с разделителна ивица. Непосредствено преди квартал "Прослав" двете артерии се пресичат, което налага проектиране на малък пътен възел. Това засяга частни имоти, както и цялото трасе на южната тангента, което предполага в бъдещо провеждане на отчуждителни процедури. С цел транспортното обслужване на всички урегулирани поземлени имоти (УПИ) са прокарани нови улици.

План за застрояване
Процедираните частични изменения за отделни имоти и заявеният инвеститорски интерес насочиха развитието на територията към смесен тип застрояване. В плана за застрояване проектните виждания на авторския колектив са съобразени с предвижданията на Общия устройствен план на Пловдив като по-високо ниво на устройство на територията; одобрените частични подробни устройствени планове и инвестиционните намерения на собствениците. Територията е оразмерена за 9000 обитатели.
В квартал "Смирненски IV" са оформени следните устройствени зони и терени:
- Устройствена зона за обществено - обслужващи дейности - (Оо) - в нея се предвижда предимно изграждане на общественообслужващи, административни, научни и делови сгради, като се допуска и жилищно строителство. Не се допускат промишлени, производствени и манипулационно-складови предприятия освен в научните и учебните комплекси, ако те са свързани с дейността им. Максимално допустимите устройствени показатели са: плътност на застрояване - <60%; Кинт - <2,5; озеленени площи min 30%. Ако се изграждат учебни и болнични комплекси, свободната незастроена площ е min 60%. В съответствие с одобрени ПУП -ПРЗ за отделни имоти в зоната показателите са различни от горепосочените - max плътност 70% и max Кинт 5.
- Смесена обслужващо-производствена устройствена зона (Соп) - регламентира устройствените режими във вече обособените за производствени дейности терени. При бъдещо устройство и развитие на тези терени се предвижда преориентация към обслужващи дейности. Максимално допустимите устройствени показатели са: плътност на застрояване - <80%; Кинт - <2.5; озеленени площи min 20%.
- Смесена обществено-обслужваща и жилищна устройствена зона (Сож) - обхваща имотите, прилежащи непосредствено до "Пещерско шосе" и Южната тангента. Предвидена е за смесено обществено-обслужващо и жилищно застрояване, като се допуска изцяло обществено или изцяло жилищно застрояване в отделни УПИ. Максимално допустимите устройствени показатели са: плътност на застрояване - <60%; Кинт - <2.5; озеленени площи min 30%. Височината на застрояване не е ограничена, но се препоръчва да бъде най-малко 15 м.
- Жилищна устройствена зона за комплексно застрояване (Жк) - по влезли в сила частични ПУП - ПРЗ. Показателите са: височина на застрояване - <5ет.(<15м.); плътност на застрояване - <50%; Кинт - <1.5; озеленени площи min 40%.
- Жилищна устройствена зона със средни височина, плътност и интензивност (Жс) - устройва се по правилата на чл.15-19 от Наредба 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони и на ЗУТ. Зоната обхваща контактните територии на вече изградените жилищни комплекси. Към тази зона са отразени и предвижданията на няколко процедирани вече ПУП-ПРЗ. Максимално допустимите устройствени показатели са: височина - <5ет.(<15м); плътност на застрояване - <70%; Кинт - <2; озеленени площи min 30%.
- Жилищна устройствена зона със средни височина, плътност и интензивност - разновидност 1 (Жс1) - зоната обхваща предимно територии около улици от ПУМ. Максимално допустимите устройствени показатели са: височина - <4ет.(<12м); плътност на застрояване - <65%; Кинт - <1,8; озеленени площи min 30%. Препоръчва се изграждането на 1-2 нежилищни етажа.
- Жилищна устройствена зона с малки височина, плътност и интензивност (Жм) - устройва се по правилата на чл. 15-19 от Наредба 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони и на ЗУТ. Максимално допустимите устройствени показатели са: височина - <3ет.(<10м); плътност на застрояване - <60%; Кинт - <1.2; озеленени площи min 40%.
- Устройствена зона за озеленяване (Оз) - устройва се по правилата на чл.32 от Наредба 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони и на ЗУТ.
- Терени за техническа инфраструктура - ел. подстанция и трафопостове.
- Предвидените училище и обединено детско заведение са означени като терени за социална инфраструктура. Максимално допустимите устройствени показатели са, както следва:
- за училището: височина - < 10м кота корниз; плътност на застрояване - <40%; Кинт - <1.2; озеленени площи min 20%;
- за ОДЗ: височина - < 10м кота корниз; плътност на застрояване - <30%; Кинт - <0.6; озеленени площи min 40%.
В плана за застрояване са отразени и следните терени:
- Терен за транспортно-комуникационна инфраструктура - жп ареал на линията София - Бургас в контактната територия, както и сервитутът около него. Частите от УПИ, попадащи в този сервитут, са предвидени за озеленяване и нежилищно застрояване.
- Електропроводи и сервитутите около тях
- Територии с препоръчителна концентрация на обществено-обслужващи обекти (около главните транспортно - комуникационни артерии)
- Зоните от УПИ със задължително озеленяване (изолационно озеленяване около транспортно-комуникационна инфраструктура).
Границите между отделните устройствени зони и различните видове терени са означени графично на чертежа и са поставени матрици със съответните устройствени показатели. Застрояването е указано със задължителни и ограничителни линии на застрояване.
За начина на застрояване освен регламентираните "е" - свободно, "д" - свързано в два съседни имота и "с" - свързано, е въведена още една сигнатура: "к". С нея е оказана възможността за комплексно застрояване в УПИ.

Правила за прилагане на ПУП - ПРЗ
Изготвените правила ще се прилагат при бъдещо изработване на частични изменения на настоящия план, при издаване на визи за проучване и проектиране и разрешения за строеж, както и при инвестиционното проектиране и други устройствени мероприятия:
1. На територията на всеки УПИ да се подсигурят необходимите паркоместа в зависимост от функцията и технико-икономическите показатели.
2. Инвестиционните проекти да включват задължително проект по част озеленяване.
3. При определянето на ограничителните и задължителните линии на застрояване да се заложат изискуемите отстояния както от вътрешните регулационни линии, така и отстоянията през улица и от улична регулация в зависимост от класа на улиците.
4. Препоръчителната концентрация на общественообслужващи обекти е в непосредствено прилежащата до улиците 25-метрова ивица.
5. Да се спазват и минимално изискуемите отстояния от уличната регулация.
6. В смесената общественообслужваща и жилищна устройствена зона (Сож) се препоръчва обслужващите функции да са съсредоточени напред към уличната регулация и в първите два етажа на сградите, а жилищните площи (при наличие на такива) да са изнесени в дълбочина на УПИ и над втория етаж. При разделянето на големите УПИ със следващи ПУП - ПРЗ се препоръчва новообразуваните имоти, прилежащи непосредствено до "Пещерско шосе" и Южна тангента да се урегулират за общественообслужващи дейности, а останалите УПИ - за жилищно строителство.
7. Да не се допуска изграждането на огради с масивна част по-висока от 60 см.
8. Сервитутите около далекопроводите 110 кV и 20 кV са временни до окабеляването на проводите.
9. В сервитута (50-метровата ивица от оста на крайния коловоз) на жп линията София - Бургас не се допуска разполагане на жилищни сгради, както и обекти, препятстващи безопасното функциониране на жп транспорта.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).