Пловдив почете Иван Вазов с голямо шествие

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
11:40 / 09.07.2020
2942
По повод 170-тата годишнина от рождението на Иван Вазов Народна библиотека "Иван Вазов" – Пловдив, съвместно с Община Пловдив, проведе организирано шествие днес 9 юли, рожденият ден на Вазов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. То бе водено от Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев и тръгна в 10.30 часа от НБ "Иван Вазов", премина по Главната и ул."Христо Г. Данов", за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина. Там в 11.00 часа бяха произнесени слова и положени венци и цветя. 

През 2020 г. се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание "Наука", заедно с Константин Величков редактират вестник "Народний глас", издават първото чисто литературно списание "Зора" и книгата "Българска христоматия", чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори…

В Пловдив Вазов пише "Епопея на забравените", "Немили-недраги", "Чичовци", стихотворенията "Българският език", "Новото гробище на Сливница", разказът "Иде ли?" и др. Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).