Пловдив отказва изграждането на инсенератор на водните утайки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
13:26 / 13.03.2011
4471
Няма да бъде прието предложението на германската консултантска фирма "Кокс" за изграждане на инсенератор за изгаряне на утайките на Пловдив – около това становище се обединиха участниците в кръглата маса, на която се дискутира т. нар. Голям воден проект на града. Неговата стойност е над 120 милиона лева като пловдивската община ще кандидатства за финансиране от еврофондовете.

И от администрацията, и експертите от БАН, и неправителствените екологични организации са категорични, че предложението за инсенератор не отговаря на европейските изисквания и е скъпо и нерентабилно. Според проекта на КОКС инсенератора ще струва 25 милиона лева и трябва да бъде изграден със средства на общината. Според зам.-кмета Георги Търновалийски Пловдив няма да загуби предвиденото финансиране от 124 милиона лева, тъй като администрацията ще търси възможно решение на проблема с оползотворяването на утайките, без те да се изгарят.

Междувременно, Галя Бардарска – старши научен сътрудник от Института за икономически изследвания в БАН подчерта, че ако проектът на немския консорциум "Кокс" бъде приет, това ще се отрази значително на цената на водата в Пловдив. Немците предвиждат 7 стотинки за пречистване на кубик отпадъчни води и близо 50 стотинки за кубик питейна вода, при условие, че Пловдив няма и питейна станция, а водата само се хлорира – обясни Галя Бардарска.

Тя е категорична, че това е пълен фалш на изчисление на експлоатационните разходи от страна на немците. По думите й, навсякъде в Европа тенденцията е обратна – пречистването на кубик отпадни води е по–скъпо от питейните води. В София потребителите в момента плащат 1,60 лева само за пречистване на отпадни води и това е включено в общата цена на водата за столичани – заяви от своя страна Жечко Йорданов – експерт от Националната асоциация екология и енергийна ефективност.

Източник: БНР

Виж коментарите (7)

Още по темата (310):
09.05.2024 Зацикли ли Водният проект на Пловдив?
08.05.2024 Довършването на последните 150 метра от "Брезовско шосе" се отлага
11.04.2024 Читател: Ремонтът приключи, няма логика този изкоп да е там. Ще стане страшна беля!
05.04.2024 Пловдивчанин сигнализира за покъртително състояние на един от най-новоремонтираните булеварди
23.03.2024 Бивш зам.-кмет на Пловдив: Водният цикъл приключва, когато се отчете в
цялост
22.03.2024 Продължават ремонтите в северната част на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Непълнолетни със срамна постъпка в Пловдив
ГЕРБ в "Тракия" с доброволческа инициатива в "Парк 2019"
Официално: Съобщиха скоростта на джипа от катастрофата с двама за...
Безцеремонно паркиране върху новите павета на ремонтираната Градс...
Синдикалист: Когато разбрахме за случая, бяхме шокирани
Верижна катастрофа на Околовръстното на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).