Пловдив отбеляза 76 години от спасяването на българските евреи!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:19 / 10.03.2019
3235
76 години от спасяването на пловдивските евреи беше отбелязан днес от 10,30 часа пред Паметника на благодарността до Централния дом на младоженците в Дондуковата градина в областния център. Честването се провежда от организацията на евреите "Шалом" в Пловдив и е ежегодно.

Поканени са представители на държавната и местна власт, академичната общност и културните институции. На този ден, с благодарност поднасят цветя и много потомци на участници и свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, начело с митрополит Кирил, спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над 6000 свои съграждани евреи. До Паметника на благодарността бе засадена и първата етно градина на толерантността в Пловдив, по идея на младежката организация на "Шалом“ и фондация "Заедно“. По традиция, след церемонията, възпоменанието ще продължи с поклонение в Бачковския манастир. Представителите на еврейската общност ще поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан, където ще бъде прочетена и специална възпоменателна молитва. Те ще бъдат посрещнати от игумена на манастира архимандрит Самуил.

На отбелязването миналия 10 март в Пловдив присъстваше 99-годишната пловдивчанка Ивет Анави Елиезер от стария еврейски род под тепетата Калев. "Всичко помня. Те са топли спомени, но тъжни. Много тъжни. Беше нещо страшно", със сълзи в очите разказа миналата година пред Паметника на благодарността в Пловдив Ивет Елиезер. По време на Втората световна война евреите нямали право да излизат от домовете си, когато пожелаят. Имали на разположение едва 2 часа, през които трябвало бързо да напазаруват и пак да се прибират.

"Бързахме да купим хляб, сирене, но като ни видеха с жълтата значка и доста ни обиждаха. И какво ли не!....Законът за защита на нацията трябва да го прочетете, за да разберете какво сме преживели ние в продължение на 4 години", каза тогава Ивет Анави Елиезер, цитирана от "Монитор".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).