Пловдив на път да загуби 80 милиона евро за "Красива Марица"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
09:15 / 21.11.2009
7417
80-те милиона евро от европейската програма "Джесика", които пловдивският бизнес спечели с концепцията си за "Красива Марица", могат да бъдат безвъзвратно изгубени заради безхаберието на Общинския съвет, предупреди предприемачът инж. Димитър Язов, член на Бизнес-експертния съвет /БЕС/. 

Още през март предложиха на общината да направят публично-частво партньорство чрез смесено акционерно дружество "Красива Марица - Пловдив" АД, в което тя да притежава 25% от акциите. На 9 април председателят Илко Илиев дори свика специална пресконференция, на която официално заяви, че още на следващата общинска сесия ще внесе предложението.

Междувременно бе направен конкурс сред млади архитекти за най-добър идеен проект "Красива Марица - новото лице на Пловдив". Няколко от идеите бяха откупени от БЕС и подложени на обществено обсъждане. 80-те милиона от "Джесика" са безвъзмездни, те ще отидат изцяло за реката, други 70 милиона евро - за инфраструктурата около нея и нови мостове,  бизнесмените ще търсят по други пътеки.

"Не стане ли публично-частното партньорство до края на годината, губим и тези пари. Стане ли, от "Джесика" ни възлагат и финансират работното проектиране. Не зная защо се мотаят. Ревнуват, че не е тяхна идеята ли? Колко проекта са направили те? Казали сме им, че общината няма да даде и една стотинка. Обещание, и после - мълчание", коментира инж. Язов пред Plovdiv24.bg.

Оказа се, че до ден днешен Илко Илиев не е внесъл предложението дори по комисиите в местния парламент. В разговори със съветниците разбрал, че няма консенсус по въпроса. /Съветниците са толкова наплашени от публично-частното партньорство с Георги Гергов, заради което предшествениците им си навлякоха пловдивския гняв, че предпочитат да не залитат в опасни територии - б.а./

"Трябва предварително да има консенсус, а не предложението да влезе на сесия и да стане скандал. Наскоро отново сондирах мнение с колегите и усетих по-голяма склонност да го гласуват. Готов съм да го внеса. Мисля, че е реално да мине до Нова година", обеща председателят пред нашия репортер.  

Виж коментарите (20)

Още по темата (18):
06.02.2012 Замразяват "Красива Марица" заради липса на пари?
30.01.2012 Арх. Николов: "Красива Марица" за 80 млн.евро трябва да стане приоритет на новото управление!
08.11.2011 Съветник номер 1 се заема с "Красива Марица"
12.11.2010 Проект за 2 млн. лв. се размина на косъм от изпускане на крайния срок
15.06.2010 "Красива Марица" във фризера, чака други управляващи
05.06.2010 Правят Марица плавателна край Пазарджик
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).