Пловдив на път да се сдобие с частен гробищен парк

Автор: Диана Бикова
Коментари (7)
14:04 / 15.12.2020
11758
Пловдив е на път да се сдобие с частен гробищен парк, ако институциите одобрят заявеното инвестиционно намерение на местен предприемач, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В момента проектът на собственика на голяма траурна агенция Петьо Божков е входирано в РИОСВ и се изчаква екоинспекцията да направи оценка на въздействието върху околната среда. Преди това предложението бе публикувано в сайтовете на община Пловдив и на район "Северен" за запознаване на обществеността с него. 

"Имаме намерение да предложим на Пловдив, а той заслужава, место, където всеки, който пожелае по много по-достоен начин да изпрати близките си и, съответно, да намери вътрешно удовлетворение по начина, по който в продължение на следващите години ще бъде поддържано това место, самият парк, както и цялостният интериор и среда по образец на тези, които сме виждали в Западна Европа" - каза в интервю за медията ни Петьо Божков.

Траурният парк ще бъде разположен върху частен терен, с площ близо 8.5 декара. Проектът предвижда да има двукамерни гробове, при което изкопаването в дълбочина ще е такова, че да бъдат полагани минимум двама покойника. Така може да се съкрати и срокът от 8 години буквално на ден-два, което от своя страна оптимизира използването на терена и ще доведе до минимум двукратно увеличаване на капацитета за единица площ.

"За мен е разточително всеки един покойник да бъде в единичен гроб и да се разрастват терените, да се отчуждават плодородни земи и да се превръщат в гробища, което на всякъде в цивилизования свят не се прави" - коментира Божков. 

В траурния парк ще има фамилни гробници, а по периферията и във всички свободни зони ще бъдат изградени урнови стени и колумбарийни ниши за тези, които са предпочели кремацията пред традиционното погребение. Паралелно с това ще има изключително приятна ландшафтна обстановка с високо ниво на поддръжка на целия гробищен парк - озеленяване, оросяване, сметоизвозване. Предприемачът на този етап не смята да изгражда крематориум, тъй като районът не е газозахранен. 

Подобен проект е реализиран в София - "Бояна парк", който функционира вече 10 години. "Запознали сме на място при тях какви са условията и цените. Във всички случаи това, което ще се предлага на пловдивчани, ще е далеч в по-разумни граници, тъй като мащабите на Пловдив не са като на столицата. Естествено, ще е по-скъпо от това, което се предлага на общинските гробищни паркове. Срещу парите, които хората ще инвестират, ще получат чувствително повече" - коментира Петьо Божков.

Предприемачът има готовност да започне реализацията на проекта в момента, в който чисто процедурно административната преписка приключи и се финализира без възражения и оспорвания и влезе в сила разрешението. 

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (6):
03.11.2021 Кметът: Аз съм вярващ човек и никога няма да направя нещо против каноните на църквата
03.11.2021 Проектът за частен гробищен парк чака 3 месеца кметския подпис
09.07.2020 Гласуваха да бъдат разширени гробищата в "Коматево" и "Прослав"
21.01.2020 Последна почит! Кремирането набира скорост в Пловдив
19.06.2018 Разширяват гробищата на "Рогошко" с 12 декара
17.06.2018 Ремонтират гробищата на "Рогошко шосе" с 1 200 000 лв.
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).