Пловдив - археологическата столица на България!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:58 / 31.05.2017
8541
Директорът на Пловдивския археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов бе отличен с престижната награда "Златен грифон", която се присъждат за принос в развитието на българската археологическа наука. Призът на Кисьов беше връчен в рамките на 56-тата Национална археологическа конференция. Пловдив бе домакин за първи път на форума, в който се представят големите археологическите открития в България през изминалата година.

Според министъра на културата Боил Банов Пловдив е археологическата столица на България, което се потвърждава и от три от най-значителните открития в града. Първо е надписът от 90-те години на I век от новата ера от Античния театър, който археолозите разкриха и разчетоха

"Това означава, че Пловдив е с близо 30 години по-стар от досегашните представи, които имаха историците за историческата забележителност. Според настоящите схващания театърът е строен през 116-117 години от II век сл. Хр.  от император Траян. Находката доказва, че театърът е издигнат по времето на император Домициан. Надписът е в чест на Тит Флавий Котис, който според археолозите е и първият градоначалник на Филипопол", обясни директорът на Пловдивския археологически музей Костадин Кисьов.

Второто значимо откритие в Пловдив през миналата година е била сравнително добре запазена римска баня на ул. "Отец Паисий“ 13". Банята е комплекс върху няколко декара с мраморен под, басейн с мозайка на праговете, курни. По мащаби е много голяма, но ние ще експонираме само тази част, защото другата се намира под вече изградени жилищни постройки. "Зоната като цяло е слабо проучена, тъй като е гъсто застроена, а сградите са с преобладаващо частна собственост", уточни Кисьов.

Работи се и по Небет тепе. Очакванията са тази година разкопките там да приключат, след което може да се подготви проект за експониране на всички културно – исторически пластове. "Община Пловдив отпусна средства, които ще спомогнат за разкриване на цялата северна крепостна стена. Идеята до 2019 година да завърши всички, за да можем да посрещнем туристите", допълни още Кисьов. Сред важните обекти е, разбира се, и Голямата базилика, по която също се работи.

Източник: ПОТВ

Виж коментарите (3)

Още по темата (10):
16.05.2018 Убито от стрела дете и статуетка на Афродита откриха на разкопките до
Тунела
18.04.2018 Нови ценни археологически находки в сърцето на Пловдив
13.03.2018 Археологията по "Отец Паисий" се показа отново, този път - пред къщата с римската баня
04.06.2017 На "Отец Паисий" се бетонира, алармира пловдивчанин
11.11.2016 Интересни подробности за новото откритие в сърцето на Пловдив
03.11.2016 Ексклузивно: Ново археологическо откритие в сърцето на Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).