Питат кмета кой контролира почистването

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
16:13 / 23.07.2010
4077
Некачественото почистване на улиците е една от причините Пловдив да се нареди на първо място в ЕС по мръсен въздух. Това заяви вчера общинският съветник от ДЕР и бизнесмен Любозар Фратев в питане до кмета Славчо Атанасов. Графиците за ръчно и машинно метене и миене на улиците, както и дезинфекцирането на съдовете за смет не се изпълняват. Когато се мете, облаци прах задушават минувачите, твърди Фратев.

В потвърждение на това съветникът цитира два сигнала на граждани. На 14 юли в 8,15 часа на ул. "Владивосток" кола с надпис КМД и регистрационен номер РВ 9822 КК е мела "на сухо" и вдигала облаци прахоляк, който намалява видимостта и пречи на транспорта. На 15 юли в 8,30 часа през ЦДГ "Чучулига" кола на същата фирма КМД симулирала дезинфекция на съдовете за смет, като ги пръскала само отвън, без да ги измие отвътре.

Работниците се оправдавали, че казаните са пълни с отпадъци. Кой контролира графика и почистването на улиците, пита кмета Любозар Фратев.

Той настоява да получи отговор какви санкции се налагат, ако договорът не с изпълнява и дали се плаща за поддържането на пътищата, когато те са в ремонт. Какви мерки и в какъв срок ще вземе община Пловдив за ограничаване на замърсяването на въздуха до границите на допустимите норми, пита Фратев.

Звучи ми малко пресилено, не ми се вярва да има нарушения по договора, но ще направим контролна проверка, увери ресорният зам.-кмет. Той обаче отбеляза, че сигналите трябва да се подават веднага, за да може да се реагира на тях.

Долев напомни, че както в общинската фирма "Чистота", така и в общината има тъй наречени горещи телефони за жалби и предложения на граждани. Въздухът се замърсява предимно заради старите автомобили - българите са бедни и карат таратайки, коментира Долев. Специално сформираната комисия в най-близко време ще представи спешни мерки за подобряването на атмосферния въздух, каза зам.-кметът Александър Константинов.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (11)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).