ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пилотът от Брестник, който загуби дома си в пожар, продължава да охранява родното небе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 11.05.2019Коментари (0)7224
©
Военен пилот спаси семейството си от пожар, но остана без дом. Трагедията остави фамилията на улицата, без покрив в момент, когато очаква третото си дете. Историята на многодетното семейство от пловдивското село Брестник предизвика вълна от съпричастност и стотици хора от цялата страна се притекоха на помощ. В акцията за набиране на средства се включиха и военнослужещи от цялата страна.   

"Да си военен пилот днес е изключително предизвикателство, но най-вече това е чувство на дълг, изпълнен с родолюбие, чест, може би слава и значително ниво носене на отговорност", каза за Нова пилотът в авиобаза “Граф Игнатиево“ Петър  Димитров.

Сбъдната детска мечта, така Петър определя своя професионален път. От 8 години е военен пилот в една от ескадрилите на авиобаза “Граф Игнатиево“. Основната му мисия е най-важната - да пази небето над България.

 "24-часовото бойно дежурство по охрана и отбрана на въздушното пространство и територията на държавата ни от самолети нарушители от всевъзможни направления. За това сме разположени на тази локация, която е централизирана за страната и можем да реагираме във всяка една посока в рамките на определеното за целта време", заяви Петър Димитров.

Кариерата му на военен пилот започнала със самолетите Пилатос. Летял е на L -39, Су- 25, МиГ- 21 БИС, сега изпълнява задачите си с МиГ- 29.  Както останалите му колеги, така и той се надява скоро да лети с ново поколение изтребители.

"Не може да си позволим да оставим въздушното си пространство без охрана и отбрана. Имаме нужда от нов самолет и то възможно най-скоро, ако има как да дойде в рамките на тази или следващата година би било чудесно, за да се справяме значително по-добре с професията и с предизвикателствата, които ни дебнат от всеки ъгъл", смята Петър.

Любовта на Петър не е само към авиацията, но и към семейството си. Баща е на три деца. Преди два месеца трагедия сполетя фамилията. Пожар изпепели къщата им в пловдивското село Брестник. Останаха на улицата, без дрехи и документи. Министерството на отбраната им предостави временно  жилище в авиобаза  "Граф Игнатиево". Тук семейството посрещна трето си дете - момчеце.

"Страшно много ни подкрепиха неговите колеги, не само тук от базата, а от цялата страна. Много поделения се отзоваха с помощ. Разбрахме в труден за нас момент колко е силен българският народ. Колко много големи и силни сърца има. Страшно много хора ни помогнаха. И за това искаме да благодарим на всички, които по някакъв начин ни оказаха съдействие", сподели съпругата на Петър - Константина Димитрова.

Семейството на пилота решило да кръсти третото си дете на името на Свети Архангел Михаил. Майката разказа ,че сънувала светеца по време на бременността. А бащата открил сред останките и пепелта на обгорялата къща  оцелялата икона на светеца.

 "Знак на съдбата. Дали ще бъди пилот, дали ще бъде готвач, или ще бъде певец, нека той си избере, но да бъде щастлив", каза Константина Димитров.

Днес обгорялата икона на светеца стои на видно място в дома им, за да закриля цялото семейство. А то си пожелава един ден отново да има своя собствена къща.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба от автомобил край Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: