ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Панаирите на Пловдив и Бари стават възлови точки на европейски коридор N8
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:23 / 30.09.2008Коментари (0)1071
Панаирите в Бари и в Пловдив да бъдат сред главните действащи лица в ускореното изграждане на трансевропейския коридор № 8, призова директорът на италианския изложбен център «Фиера дел Леванте» Козимо Лачириньола на семинара „Коридор № VІІІ: състояние, перспективи и проекти на най-краткия път между Италия и България". Той се проведе в рамките на ЕСЕН 2008 и бе един от акцентите в Деня на Италия.

Международната ос, която ще свързва Черно и Адриатическо море, е приоритет за Италия, увери в обръщението си към присъстващите Адолфо Урсо, заместник-министър на икономическото развитие. Тя е важна и за България, тъй като 52% от пътната инфраструктура на коридор № 8 и над 55% от железопътната са у нас.

Специалисти от Италия, Албания, България и Македония, през чиито територии минава трасето, представиха направеното в своите страни. Те обсъдиха възможностите да се ускори реализирането на големия проект, който е в интерес на целия Европейски съюз, тъй като коридор № 8 е интермодален - включва пристанищата, пътищата, железниците, летищата и помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.

«България ще има свой свой павилион на панаира в Бари и свой специален ден, за да покаже своята европейска перспектива. Трябва да се представяме взаимно, в интерес на бизнеса на двете страни», съобщи директорът на панаира в Бари Козимо Лачириньола. «Италианските предприемачи трябва да бъдат информирани за възможностите, които предоставя галактиката Международен панаир Пловдив», смята Н.Пр. Стефано Бенацо, посланик на Италия в България. Той благодари на главния директор на панаира Иван Соколов за чудесните условия за делова работа.

«Аплодисментите за Международен панаир Пловдив са показателни за усилията, които полагаме, свързани с нашата дълосрочна инвестиционна програма - отговори Иван Соколов. - Но нищо не е толкова добро, та да не може да стане още по-добро.» Той благодари за «невероятния дух, който придава Италия на изложението, което е доказателство за ентусиазма и желанието на бизнеса от двете страни да намират своите пътища».

Ето и малко информация за коридор №8
Главно направление на общоевропейския транспортен коридор №8 е: Бари/Бриндизи - Дуръс/Вльора - Тирана - Кафасан - Скопие - София - Пловдив - Бургас/Варна. Коридорът е интермодален и включва пристанищата, пътищата, железниците, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури - помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.

Направлението на коридора гарантира неговото взаимодействие с още три трансевропейски транспортни коридора. На българска територия той се пресича или се свързва пряко с трасетата на коридори 4, 9 и 10, като трасетата на коридори 8 и 4 съвпадат в участъка София - Пловдив, а същият участък представлява директно продължение на коридор 10 по направлението Ниш - София - Пловдив - Истанбул. На територията на Македония, при Скопие, коридорът се пресича от основното трасе на коридор 10.

Общата дължина на общоевропейски коридор №8 е между 1220 и 1350 км в зависимост от специфичните особености на неговите пътни и железопътни трасета. През България минават 631 км пътища, а изградената железопътна част е 747 км. Това означава, че около 52% от пътната инфраструктура и над 55% от железопътната инфраструктура на коридора са на българска територия. Те са изградени и са в експлоатация.

Единственият неизграден български участък по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница с дължина около 2.5 км.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив отбелязват 9 май
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: